Előzetes az V. Kaposfest (augusztus 13–19.) programjaiból

Posted on 2014. augusztus 2. szombat Szerző:

0


­Kaposfest_logo-Álló01A Kaposfest minden évben különböző módon vegyíti a művészeti ágakat. Idén a színjátszás kap kiemelt szere­pet, közismert színművészek közre­mű­kö­désével.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 13-án az esti koncerten Igor Sztravinszkij műve, A katona története hangzik fel kivá­ló hazai és külhoni muzsikusok előadásában. A darabot Kokas Katalin művészeti vezető már színpadra állította 2011-ben; akkor Kulka János mondta el a zenéhez tartozó (azt inspiráló) mesét. Idén Gyulai Júlia, Wunderlich József és Bede Sarolta hozzák a Szivárvány Kultúrpalota színpadára a darabot, Lukáts Andor rendezésében.

Augusztus 15-én a Református templomban az Úrhatnám polgár két klasszikus zenei változatát adják elő. Először Jean-Baptiste Lully eredeti műve hangzik fel, majd Richard Strauss átirata. A narrátor Hegedűs D. Géza és fiatal színésztársai.

Augusztus 17-én az esti koncerten három különböző Kreutzer-szonátát hallgathatnak meg az érdeklődők: Janáček I. vonósnégyesét (amelyet az itt később elhangzó novella ihletett), Beethoven A-dúr hegedű-zongora szonátáját (op. 47), majd Tolsztoj Kreutzer-szonáta című elbeszélését Bálint András előadásában.

Kokas Katalin

Kokas Katalin

A szokásos napi két klasszikus koncert mellett a fesztivál idején az érdeklődők részt vehetnek az olasz tematikus napon és a hungarikumok napján. Az olasz nap során Kaposvár bemutatja az itáliai kultúrát a zenén át a gasztronómiáig; a hungarikumok napján a délelőtti koncertnek a Kassai Lovasfarm ad otthont, ahol Kassai Lajos maga látja vendégül a látogatókat.

A kiegészítő programok között találjuk a hatvanas évek végének olasz popcsillagának, a Ricchi e Poveri együttesnek a koncertjét, a Vaszary Képtár kiállítását és a Vicolo étterem gasztronómiai túráit.

További részletek a Kaposfest oldalán.