James Ellroy: Fehér jazz (részlet)

Posted on 2014. július 13. vasárnap Szerző:

0


Ellroy_Fehérjazz-bor180L.A. Herald-Express 1958. okt. 17.

Boksz-nyomozás folyamatban – szövetségi vizsgálóbizottság tanúmeghallgatása

Az Államügyészi Hivatal szóvivője tegnap Los Angelesben bejelentette, hogy szövetségi ügynökök vizsgálják a város déli részén, a Southlandben megrendezett, „alvilági körök által befolyásolt” bokszmeccseket, és nagy a valószínűsége egy törvényszéki vizsgálóbizottság felállításának.

Welles Noonan államügyész, a McClellan vizsgálóbizottság egykori tanácsadója, azt mondta, az Igazságügyi Minisztérium nyomozói meg nem nevezett informátoroktól kapott értesülések alapján járnak el, és hamarosan kihallgatják a Los Angeles-i „alvilág” hírhedten színes alakját, Mickey Cohent. Cohen, aki tizenhárom hónappal ezelőtt szabadult, állítólag több helyi címmérkőzést is megpróbált befolyásolni. Jelenleg szállodai őrizetben hallgatják ki Reuben Ruiz, harmatsúlyú bokszolót, aki rendszerint az Olimpiai Csarnokban vívja mérkőzéseit, illetve Sanderline Johnsont, a korábbi légsúlyú versenyzőt, aki jelenleg krupiéként dolgozik a Gardena pókerpalotában. Az Igazságügyi Minisztérium sajtóközleménye szerint Ruiz és Johnson „baráti tanúk”. Noonan államügyész négyszemközt a következőket mondta a Herald újságírójának, John Eislernek:

– A nyomozás egyelőre gyerekcipőben jár, de minden remény megvan rá, hogy végül sikeresnek bizonyul. A bokszmérkőzések befolyásolása bűncselekmény. Mérgező csápjai a szervezett bűnözés más ágazataival is kapcsolatban állnak, és a nyomozást követően a szövetségi vizsgálóbizottság remélhetőleg vádat emel, amit egy átfogó, az egész dél-kaliforniai alvilágot felszámoló vizsgálat követhet. Johnson, az egyik tanú megerősítette, hogy nem csak a boksszal kapcsolatos visszaélésekről vannak a birtokában terhelő információk, ezért meglehet, hogy mindez talán csak a kezdet. De egyelőre kizárólag a bokszra összpontosítunk.

Politikai ugródeszkáról suttognak

Szkeptikus hangok fogadták a címmérkőzéseket vizsgáló bizottság felállítását.

– Majd akkor hiszem el, ha eljutnak a konkrét vádemelésig – mondta William F. Degnan, korábbi FBI-ügynök, aki nyugdíjazása óta Santa Monicában él. – Két tanú még nem jelent sikeres nyomozást. Nekem mindig gyanús, ha valamit a sajtóban jelentenek be: népszerűség-hajhászástól bűzlik.

Mr. Degnan véleményét osztja a Los Angeles-i Kerületi Ügyészség egyik magát megnevezni nem kívánó ügyésze:

– Színtiszta politika. Noonan közeli barátja [a massachusettsi szenátor és az elnökség felé kacsingató] John Kennedynek, és úgy hírlik, ’60-ban maga is harcba száll Kalifornia állam legfőbb ügyészi posztjáért. Ez a vizsgálóbizottság már a kampány része, mivel Bob Gallaudet [ideiglenes Los Angeles-i kerületi ügyész, akit várhatóan tíz nap múlva választanak meg egy teljes ciklusra] feltehetően a republikánusok jelöltje lesz. Egy szövetségi vizsgálóbizottság felállítása közvetve azt sugallja, hogy a helyi rendőrség és ügyészség nem tud rendet tartani a saját portáján. Ha engem kérdeznek, Noonan kezdeményezése nem más, mint politikai ugródeszka.

Noonan államügyész (40) nem kívánta kommentálni a fenti okfejtést, de váratlan szövetségese akadt, aki meglepő vehemenciával kelt a védelmére. Morton Diskant, polgári peres ügyvéd és egyben a demokraták jelöltje az ötödik kerületi városi tanácsba, a következőket nyilatkozta:

– Nem bízom abban, hogy a Los Angeles-i rendőrség képes fenntartani a rendet anélkül, hogy megsértené a város polgárainak jogait. A Los Angeles-i Kerületi Ügyészségben ugyanezért nem bízom. Robert Gallaudet-val szemben pedig különösen bizalmatlan vagyok, elsősorban azért, mert támogatja hivatalban lévő ellenfelemet, Thomas Bethune-t [az ötödik kerületi városi tanács tagját]. Gallaudet álláspontja a Chavez Ravine-ügyben cinikus és lelkiismeretlen. Elszegényedett latin-amerikai családokat akar kilakoltatni otthonaikból, hogy helyet biztosítson az L.A. Dodgers stadionjának, ami a szememben bűncselekménnyel felérő ostobaság. Ezzel szemben Welles Noonan már számtalanszor bizonyította, hogy a bűnüldözés elhivatott élharcosa és a polgári jogok nagy tisztelője. A boksz mocskos biznisz, ami vegetáló növényekké degradálja az emberi lényeket. Minden elismerésem Mr. Noonané, amiért felvállalja az ellene irányuló harcot.

Szemtanúk védőőrizetben

Noonan államügyész a következőképpen reagált Mr. Diskant nyilatkozatára:

– Nagyra értékelem a támogatását, de nem akarom, hogy politikai színezetű kommentárok elhomályosítsák a lényeget. Célunk a boksz különválasztása a szervezett bűnözéstől. Az Államügyészi Hivatal nem kívánja sem nevetségessé tenni, sem aláásni a Los Angeles-i Rendőrség tekintélyét.

Eközben a vizsgálóbizottság folytatja a munkáját. Ruizt és Johnsont, a tanúkat egy belvárosi szállodában tartják védőőrizetben, biztonságukat szövetségi ügynökök és a Los Angeles-i Rendőrség két tagja felügyeli: David Klein hadnagy és George Stemmons Jr. őrmester.

„Hollywoodi kavalkád” melléklet, Pszt! magazin, 1958. október 10.

Mizantróp Mickey lejtmenetben a szabadulása óta

Ezt kapjátok ki, skacok: Meyer Mickey Harris, a csodálatos, jóakaratú, rosszindulatú Mickster ’57 szeptembere óta van szabadlábon. Háromtól öt évig terjedőt kapott adócsalásért; söpredék csürhéje szétszéledt, és az alvilág egykori kiskirályának élete azóta kudarcok sorozata a Bukott Angyalok városában, abban a városban, amelyet korábban golyókkal, kenőpénzekkel és szörnyű poénokkal uralt. Ezt figyeljétek, gyerekek, érzitek az égett szagot? Már jönnek is a legkínosabb infók a pult alól, és nagyon halkan, csakis a Pszt!-től.

’58 áprilisa: Cohen korábbi verőlegényét, Johnny Stompanatót ledöfte Lana Turner lánya, egy csinoska 14 éves, aki ahelyett hogy ruhákat próbált volna az iskolai bálra, anyuci hálószobájában sertepertélt egy késsel a kezében. Ez ám a cumi, Mickey: Johnny volt az első számú gengsztered ’49 és ’51 között, ő talán segíthetett volna rövidebbre szabni a börtön utáni vesszőfutásodat. Az pedig igazán nem volt szép dolog, hogy áruba bocsátottad Lana Johnnyhoz írt szerelmetes levélkéit – Johnny Stomp még a mentőben agonizált, amikor te már átkutattad a szerelmi fészküket a Benedict-kanyonban.

De ez még csak az első stáció volt Mickey kálváriájában:

Tartótisztje szigorú tekintetétől kísérve Mickey megpróbált jó útra térni. Vásárolt egy fagylaltozót, ami hamarosan bűnözők törzshelyévé vált, majd csődbe ment, miután a szülők eltiltották tőle a gyerekeiket. Saját maga finanszírozta álmosító stand-up műsorát a Club Largo éjszakai közönségének. A nézők bealudtak az olcsó poénokon Ike golfmeccséről, illetve Lana T. és Johnny S. szerelmi életének taglalásán, ahol a főszerepet „Oscar”, Johnny Stomp Oscar-díj méretű dorongja kapta. A következő húzása már inkább szánalmas volt: Mickster nagy csinnadratta közepette megtért Jézushoz Billy Graham az L. A. Coliseumban tartott előadása során!!!! Az a szégyentelen Mickey megtagadta zsidó származását egy PR-fogás kedvéért!!!! Micsoda szégyen, Mickster, micsoda szégyen!!!! És azóta a helyzet csak tovább romlott.

Hír:

Szövetségi ügynökök hamarosan kérdőre vonják Mickey-t, amiért megszegte a helyi mamlaszok bokszmérkőzéseit szabályozó törvényeket.

Hír:

Mickey négy verőlegénye – Carmine Ramandelli, Nathan Palevsky, Morris Jahelka és Antoine „Hal” Guerif – rejtélyes módon eltűnt, feltehetően ismeretlen személyek eltették őket láb alól, és (ez ám a furi, skacok) Mickey ezúttal lakatott tett (az egyébként állandóan járó) bagólesőjére.

Alvilági körökből az a pletyka szivárgott ki, hogy két életben maradt Cohen-fiú (Chick Vecchio és az öccse, a bukott – és a hírek szerint nagyon langyos – színész, Salvatore „Sima” Vecchio) másfajta gaztettekre készül, kihátrálva Mickey védőernyője alól. Szállj be te is, Mickster – tudjuk, hogy az egyetlen bevételed mostanra a Southside-on kihelyezett automatákból jön: cigaretta, rágógumi, óvszer és pénznyelő automaták a néger negyed dzsesszklubjainak füstös hátsó termeiben. Micsoda szégyen ez is, Mickey! Pitiáner biznisz! Aprópénz! Nem méltó hozzád, aki egykor az egész Los Angeles-i alvilágot irányítottad tenyérbe mászó stílussal!

Kapiskáljátok már, mókuskáim? Mickey Cohen zuhanórepülése tovább tart, és kell neki a lé, a zseton, a guba. Ez a magyarázat arra a szenzációsan botrányos pletykára, amelyet nagyvonalú nemtörődömséggel elsőként hozunk nyilvánosságra!

Ezt kapjátok ki: Meyer Harris Cohen beszáll a filmiparba!

 James Ellroy

James Ellroy

Állj félre, C. B. DeMille: a mesés, jóakaratú, rosszindulatú Mickster fű alatt egy ócska horrorfilmet finanszíroz, amelynek már zajlik is a forgatása a Griffith Parkban! Összekuporgatta a niggerekből kisajtolt centeket, és a Variety International Pictures-szel közösen elkészítik Az atomvámpír támadása című eposzt. Bombasztikus, szakszervezetektől mentes, eposzi méretű bukás lesz belőle!

Most jön a java:

Mickey, a vén smucig nem hagy ki egyetlen alkalmat sem a spórolásra, ezért az egyik főszerepet a langyos szépfiúra, Sima Vecchióra osztotta – partnere pedig a homár bájgúnár Rock Rockwell lesz. Világ buznyákjai egyesüljetek! Ugye hogy mi szállítjuk a legmelegebb pletykákat?

És ez még nem minden:

Belép a képbe Howard Hughes: Mr. Repülőgép Mágnás, a hollywoodi üdvöskék fáradhatatlan hajkurászója. Egykor övé volt az R.K.O. filmstúdió, jelenleg független producer, aki jó adottságokkal megáldott fruskákkal köt „személyes szolgáltatásról szóló szerződéseket” – magyarán epizódszerepeket kínál rendszeres éjszakai látogatásokért cserébe. Ezt figyeljétek: úgy hallottuk, hogy Mickey sztárocskája faképnél hagyta a női mellek nagy barátját, aki azóta a falat kaparja – felrúgta a Hughes-zal kötött szerződést, és beállt görkoris pincérnőnek a Scrivner’s autósbüfébe, egészen addig, amíg Mickey fel nem bukkant csokoládéturmixra áhítozva.

Belezúgtál, Mickster?

Összetörték a szívedet, Howard?

Fordította: Illés Róbert

James Ellroy: Fehér jazz
Jaffa Kiadó, Budapest, 2013