Horror, pszicho, meg egy löttyintés sci-fi | Jeff VanderMeer: Kontroll

Posted on 2014. július 11. péntek Szerző:

0


vandermeer-kontroll-bor180Fekete Judit |

Amikor megérkezett Jeff VanderMeer sci-fi soro­zatá­nak második része, a Kontroll, egészen határozottan állí­tottam, hogy nem fogok róla írni. És nem azért, mert az első rész nem volt jó. Az X Térség (az első rész) időnként egészen bizarr képei és folyamatosan nyo­masztó han­gulata görcsöt köt az ember agyára. És bár ezekre a könyvekre még sokáig emlékszik az ember, mégsem könnyű átadni.

De aztán elolvastam a Kontrollt, és egyértelmű lett, hogy mindenkit rá kell beszélnem, sci-fi rajongókat és azokat is, akik kiütéseket kapnak a műfajtól. (Ez utóbbiakat tényleg nem gonoszságból.)

Az első rész a Déli Végek nevű titkos ügynökség tizenkettedik expedíciójával indul. Harminc éve ismétlődően küldenek tudósokból álló csapatokat egy titkos térségbe, egy elzárt és ismeretlen civilizációba. Az X Térség belülről, az egyik kutató szemszögéből ismerteti meg a rejtélyes helyet. VanderMeer min­den akció és trükk nélkül, viszonylag egyszerű, leíró jelenetekkel éri el, hogy köröm nem marad lerágatlan…

A második rész már új szálon fut. Ezzel az utolsó expedícióval egy visszafordíthatatlan folyamat indult el, ami igencsak aggasztja a Déli Végek ügynökségét. John Rodriguezt, azaz Kontrollt kérik fel, hogy kutassa fel, mi is történik az X Térségben.

Ezeket az utakat rejtélyek övezik, és sok-sok ellentmondásos hír jött onnan. Kontroll megkezdi a nyomozást. Többször is kihallgatja az utolsó túlélőt, feltúr elfelejtett, porosodó dokumentumokat. Megmagyarázhatatlan jelenségek borzolják a résztvevők (és az olvasó) idegeit. Nem hogy tisztulna a kép Kontroll számára, inkább egyre zavarosabbá válik, s azt érzi, az X Térség elnyeli őt is. Ahogy rendszert és értelmet próbál találni benne, lassan ő maga is érintetté válik. Fokozatosan megismerjük Kontroll múltját, előéletét, ami – tudtán kívül – szorosan kapcsolódik a Déli Végekhez.

A folytatással VanderMeer okos lányt játszik: kaptunk is valamit, meg nem is. Ugyan jóval többet tudtunk meg az X Térségről – az első kötethez képest –, mégis csak kérdésből lett több.

VanderMeer hangulatteremtésből csillagos ötöst érdemel, Kontrollal együtt végig érezzük a nyomasztó légkört, amitől ő is szenved. A minimális akció és a kevés párbeszéd ellenére feszes és feszültséggel teli a történet. Ahogy általában egy skandináv krimi nem a csupasz akció miatt izgalmas, hanem az indítékok és a lélektani dráma okozza a feszültségét, itt sem a szokásos sci-fi elemek teszik a könyvet letehetetlenné. Inkább attól, ahogy végigkövethetjük, hogyan hat az X Térség az emberek pszichéjére, hogyan zilálja szét a személyiségüket. Nem tudjuk, inkább csak sejtjük, hogy valami nem stimmel, de a kézzel fogható szörnyűségek hiánya még kíváncsibbá tesz. (VanderMeer bosszantóan jól kavarja.)

És hogy a külcsínről is essen szó, épp most jött a kiadótól a gyorshír, miszerint az Entertainment Weekly legutóbbi számában bemutatták a Déli Végek-trilógia különböző nyelvű kiadásainak legjobb borítóit, és az összeállításnak – az amerikai, angol, spanyol és lengyel verzió mellett – a magyar is része, ami megérdemel egy gyors gratulációt.

A szerző egyébként két World Fantasy-díjjal is büszkélkedhet, jelölték már számos egyéb díjra is. Nálunk egyelőre még csak a trilógiát gondozza az Agave Kiadó, de remélhetőleg hamarosan olvashatjuk magyarul VanderMeer további műveit is. A Kontroll fordítása Falvay Dóra figyelemre méltó munkája: hibátlanul adta vissza a történet sejtelmes és kissé idegborzoló hangulatát.

Nem tudom, létezik-e pszicho sci-fi, de ha lenne, a Kontrollt én oda sorolnám. Képzeljétek el: Stephen King – sf tálalásban.

Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer: Kontroll
Agave Kiadó, Budapest, 2014
336 oldal, teljes bolti ár 3180 Ft
ISBN 978 61 5544 279 7

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Déli Végek nevű titkos ügynökség immáron harminc éve küld expedíciókat az X Térségbe, ebbe a távoli és a civilizációtól rejtélyesen elzárt, veszedelmes vidékre, a természetfeletti jelenségek titkainak kiderítése céljából.

A tizenkettedik expedíció után azonban a Déli Végek mély válságba kerül, ezért megbízzák John Rodriguezt − ismertebb nevén Kontrollt −, hogy állítsa helyre a rendet. Számos kihallgatás, rengeteg titkos dokumentum és közel kétszáz órányi videofelvétel megtekintése után úgy tűnik, mintha feltárulna előtte az X Térség vészterhes valósága − ám amit Kontroll megtud, az végzetes lehet számára, ugyanis nemcsak a Déli Végeket illetően kell szembenéznie a kegyetlen igazsággal, hanem saját magával kapcsolatban is.

A Kontroll hajmeresztő folytatása az Expedíciónak, és a Déli Végek-trilógia befejezését olyan mesteri cselekményszövéssel készíti elő, amire a sci-fiben rég nem volt példa.