Hősök keringője | Ransom Riggs: Üresek városa

Posted on 2014. július 10. csütörtök Szerző:

0


Riggs_Üresek-városa-bor180M. Dalnoki Fanni |

Az Üresek városa folytatása, de még messze nem a befejezése a 2011-ben megjelent Vándorsólyom kis­asz­szony különleges gyermekeinek. Ransom Riggs világá­ban a különleges képességű gyermekek, akik tüzet gyújtanak a tenyerükben, pihekönnyen lebegnek a levegőben, elképesztő súlyokat képesek megemelni vagy esetleg méheket nevelnek a gyomrukban, ún. időhurkokban élnek.

Ezekben a hurkokban egyetlen nap ismétlődik újra és újra egy bizonyos helyen, egy faluban vagy városban, de az ott élő közönséges emberek ennek nincsenek tudatában. Az idő a hurkon kívül normális medrében folyik tovább, arra az egy napra azonban csak a különlegesek és igazgatónőjük emlékszik, így ők képesek számon tartani, mennyi ideje élnek a hurokban. Azonban a gyermekeknek és az őket védelmező, a hurkokat létrehozó asszonyoknak ellenségeik is vannak. Lidércek, akik valaha különlegesek voltak, mára azonban egy szörnyű kísérlettől elkorcsosult gonosz lények lettek belőlük. Szolgáik, az üresek, olyan szörnyetegek, amelyek egykor szintén különleges képességgel rendelkeztek, de őket még a lidérceknél is jobban megcsonkította valami. Nincs másuk, csak az éhség, embereket, ha lehet, különlegeseket falnak fel, hogy csillapítsák ezt a mardosó szükséget.

Ilyen lények támadnak Jacobra és barátaira 1940-ben, egy csapat Walesben élő különlegesre, akiknek ezért el kell hagyniuk a hurkot. Nem csak a lidércek és szörnyeik elől menekülnek, hanem az Angliát sújtó bombázás, a má­sodik világháború rémségei elől is. Tudomásukra jut, hogy az összes hurkot megtámadták a lidércek, talán sehol a világon nincs már biztonságos menedék. Ha mindez nem lenne elég, igazgatónőjük, aki idáig óvta és tanította őket, szerencsétlenül járt: madárbőrben rekedt, nem képes visszaváltozni vándorsólyomból emberré. A kis csapat első számú célja, hogy találjanak egy hozzá hasonló képességű asszonyt, aki segíthet rajta. Ebben a kutatásban van hasznukra a történet főhőse, Jacob, akinek tudománya még társai között is ritka: képes meglátni és megérezni a lidércek fertelmes szolgáit, és ha elég erős, irányítani is tudja őket.

A történet nagyjából ennyi. Minden jelzőt szándékosan vettem át a könyvből. Izgalmas, üldözős, harcolós, romantikus ifjúsági regény, fűszerezve az urban fantasy műfajának egy-két ügyesen használt elemével. Aki szereti a készen kapott illusztrációkat, azt ebben a második kötetben is elbűvölhetik a szerző fotógyűjteményének különleges darabjai. Kénytelen vagyok azonban azt mondani, hogy bár vannak eredeti ötletek a regényben, összességében azonban inkább turmix: az X-Men, a Harry Potter és az Arany iránytű ügyes keveréke. Ez azért csalódás, mert amúgy okosan felépített történetről van szó, amelynek karakterei nagyon élvezhetően viselkednek. A főhős, Jacob nem az unalomig ismert, szerencsétlen kiválasztott fiú, a csapat tagjai nem kis hősök, sőt van köztük egy gyerek-Doctor House. Valójában igen dicsérendő, hogy Riggsnek sikerült olyan karaktereket alkotnia, akik gyermekek ugyan, hiszen gyerekként, gyerektestben élnek egy igazgatónő védelme alatt, de ezt már hetven éve teszik, ráadásul egyetlen, folyton ismétlődő napon. Sikerült valahogyan azt is megoldania, hogy szereplői ne őrüljenek meg (nagyon), ne nőjenek fel, de ne is viselkedjenek folyamatosan gyerekként.

A regénynek ezt az erősségét tovább növeli Gálvölgyi Judit fordítása. A magyar szöveg épp olyan érzékletesen adja vissza egy londoni munkás gyerek kiejtését, mint a gyermek-felnőtt kifejezési formát. Gálvölgyi Judit egyébként már számos könyvben (is), mint például Laini Taylor Füst és csont leányában, tanújelét adta, hogy különösen jól ért a jelenkori kamasznyelvhez, kommunikációhoz, és ezt a képességét kamatoztatta mindkét Riggs-könyv fordításakor is. Ráadásul utóbbiak esetében egy mai amerikai kamasz és az 1940-ben élő társai közötti kommunikációt kellett visszaadnia, ami egyébként magától az írótól is szép teljesítmény.

Mindent összevetve, az egész történet alapjában véve jó és izgalmas, felkelti az olvasó kíváncsiságát a folytatás iránt, de kicsit elszomorít, hogy a gonoszokat szimpla és ismerős indokok vezérlik.

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs: Üresek városa
Kossuth Kiadó, 2014
384 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 097 8842

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tíz különleges gyerek és egy különleges madár menekül három evezős csónakon 1940. szeptember 4-én Cairnholm apró szigetéről a walesi szárazföld felé, amikor csatahajók bukkannak fel a láthatáron. Csakhogy a gyerekek nem háború elől, hanem a hétköznapi emberek által elképzelni sem tudott szörnyek, az üresrémek elől szeretnének biztonságot találni egy újabb (vagy régebbi) időhurokban, ahol ugyanazt a napot kell megélniük az idők végezetéig, de nem fenyegeti őket sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Gondviselőjük, oltalmazójuk, az alakváltó Vándorsólyom kisasszony a szörnyek elől menekülve madáralakot öltött, szárnya megsérült, így se repülni, se újra emberi alakot ölteni nem képes. Ha sürgősen nem segít rajta egy hozzá hasonló, a különleges képességekkel megáldott/megvert gyerekeket oltalmazó madár-asszony, soha többé nem válhat emberré. Ifjú védencei mindent megtesznek érte, ám a háború sújtotta brit földön nemcsak német katonák, de vérszomjas lidércek és üresrémek is nyüzsögnek.

Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a bunkó, de élettelen tárgyakat vagy halottak feltámasztani képes Enoch és társaik visszatérnek ebben a váratlan és fantasztikus fordulatokkal teli, ismét ritka, régi fényképekkel illusztrált, különleges regényben.