Frissek és klasszikusok | Queen, Peter Gabriel, Rolling Stones az Urániában

Posted on 2014. január 24. péntek Szerző:

0


peter-gabriel-állóAz immár harmadik alkalommal megrendezett könnyűzenei sorozat keretében a legfrissebb kon­cert­filmek közül válogathatnak a zene­rajongók: a MUSE, a Dream Theater, a Rolling Stones és Peter Gabriel 2013-as koncertjei kerülnek műsorra, valamint újra látható lesz a Queen legendás, ’86-os budapesti és Jimi Hendrix 1969-es woodstocki koncertje. A hazai vonalat Ákos Turné 2084 című koncertfilmje képviseli.

A programsorozat első részeként február 1-jén a rocktörténelem egyik mérföldköve, Jimi Hendrix 1969-es woodstocki koncertje látható az Uránia mozivásznán. A világ legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert dalokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady, és előadta az amerikai himnusz, a Star Spangled Banner döbbenetes, „hendrixes” változatát is. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a mozi közönsége elé, digitálisan felújított HD képpel és térhatású hanggal.

Február 6-án a MUSE Live at Rome Olympic Stadium című 2013-as stadionkoncertje lesz műsoron. Az energikus és extravagáns fellépéseiről ismert, Grammy-díjas zenekar rendkívül látványos színpadi show-ja hipnotikus utazásra invitálja a közönséget a gigantikus digitális kivetítők és pirotechnika segítségével. A legmodernebb, Ultra High Definition technikával rögzített koncert több mint húsz számot vonultat fel, köztük a legújabb lemezükről ismert The 2nd Law-t és olyan klasszikus slágereket, mint as Uprising, Supermassive Black Hole, Time Is Running Out, Starlight vagy a Madness.

A vetítéssorozat következő epizódja február 14-én a progresszív metal egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttese, a Dream Theater Live at Luna Park című stadionkoncertje. A Dramatic Turn Of Events című világ körüli turnéjuk utolsó, Buenos Aires-i állomásán forgatott, ahol a grandiózus fellépéseiről ismert zenekarnak különösen nagy rajongótábora  van. A közel három órás film a teljes koncertműsort magában foglalja, többek között a Metropolis Pt. 1, The Silent Man, Pull Me Under, The Root Of All Evil és az On The Backs Of Angels számokat.

rolling-stones-200Február 21-én a 2013-as év egyik leg­ki­emel­ke­dőbb zenei eseménye, a Rolling Stones Sweet Summer Sun című, elsöprő sikerű Hyde Park-i koncertje látható az Uránia mozivásznán. Az 50 éves zenei pályafutását százezres rajon­gótábor előtt ünneplő Stones ismét ötcsillagos koncertet adott, melyet a közönség és a kri­ti­kusok egyaránt az egekig magasztaltak. A vetí­tésen az Uránia nézői is átélhetik azt a fan­tasztikus hangulatot, ahogy het­ve­nes éveiket taposó zenészek kirobbanó formában előadják olyan slágereiket, mint a Start Me Up, Honky Tonk Women, Jumpin’ Jack Flash, Brown Sugar vagy az elmaradhatatlan I Can’t Get No Satisfaction.

A válogatásban a hazai vonalat február 26-án Ákos Turné 2084 című kon­cert­filmje képviseli majd, mely a népszerű énekes másfél éven át tartó koncertsorozatát összegzi másfél órában.

akos

A turné repertoárja a 2084 című stúdióalbum anyagából, valamint a legismertebb Ákos- és Bonanza-dalok újrahangszerelt változataiból állt össze.

queenMárcius 9-én újra műsorra kerül a Queen legendás, 1986-os Népstadion-koncertjéről készült film. A digi­tálisan felújított kép és hang fantasztikusan adja vissza a koncertet a mozivásznon, melynek máig emléke­zetes pillanata, amikor Freddie Mercury a közön­séggel együtt énekli a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt, olyan ismert számok társaságában, mint a Kind of Magic, az I Want to Break Free, a Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.

Végül márcus 18-án Peter Gabriel legújabb, Back to Front című 2013-as koncertfilmje zárja a koncertsorozatot, melyen több mind negyedszázada megjelent, többszörös platinalemez SO dalait adták elő a londoni O2 Arénában. A koncert – és a májusban Budapestet is érintő Back to Front turné – különlegessége, hogy Peter Gabriel azzal a turnézenekarral lép fel, amelynek tagjaival az eredeti, 1987-os lemezbemutatón is együtt játszott. A koncerten többek között hallhatók a mára klasszikusnak számító számaik is, a Solsbury Hill, Digging in the Dirt, Sledgehammer, Mercy Street vagy a Don’t Give Up.

Jegyek egységesen 2500 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában, kedvezményes 4 alkalmas bérlet 2000 Ft/koncert áron kapható.

Részletek az Uránia Nemzeti Filmszínház megújult  honlapján olvashatók.