Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

Posted on 2012. december 9. vasárnap Szerző:

0


MurakamiH_Miről-beszélek-borMurakami Haruki 1982-ben az írói mesterséget választva eladta a dzsesszbárját, és hogy megőrizze kondícióját, futni kezdett. Egy évvel később már végigfutotta az Athén–Marathon távot, és ma, számtalan triatlonnal, versennyel, tucatnyi regénnyel a háta mögött, érzi, hogy a sport legalább olyan hatással van írói munkásságára, mint az erőnlétére.

A feljegyzésekből, beszámolókból, elmélkedésekből és visszaemlékezésekből felépülő naplóból megtudhatjuk, hogyan készült négy hónapon át a 2005-ös New York City maratonra, hogyan került a tokiói Jingu Gaien parkból a bostoni Charles River partjára, ahol nem tudta felvenni a versenyt a fiatal lányokkal. A rendszeres sport ürügyén nincs hiány témában: felidézi, hogyan lett író, számba veszi legnagyobb sikereit és csalódásait, lemezgyűjtő szenvedélyét, örömeit, hogy ötvenen túl is javítható a fizikai teljesítmény, majd a szembesülést, hogy az emberi erő bizony fogy.

Az egyszerre szellemes, humoros, komoly és bölcs memoár nemcsak a szerző regényeiért rajongó olvasóknak tartogat igazi meglepetéseket, de még a hosszútávfutás profi bajnokainak is.

Fordító: Nagy Anita

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Geopen Kiadó, 2012
176 oldal
ISBN 978 963 997 3817