Szemfényvesztés a köbön | Emily J. Taylor: Hotel Magnifique

Posted on 2022. december 14. szerda Szerző:

0


Paddington, Somogyi András |

Először is tegyük ki a korhatáros karikát. Mert a könyv erősen emlékeztet egy horrorisztikus elemekkel bőven megspékelt Harry Potter-történetre, ami, tudjuk, szintén nem gyermekmese. Most is meséről van szó, mégpedig misztikus, varázslatokkal, mágiával átszőtt meséről a rossz és a jó örök küzdelmének jegyében.
A Hotel Magnifique az a hely, ahová mindenki szeretne eljutni, de senki nem emlékszik arra, mit látott, amikor ott járt. Időnként feltűnik két ház között egy foghíjban, aztán eltűnik, és évekig vissza sem tér. Kétségkívül varázslatos hely, pontosabban a mágia otthona, egyben tiltott gyümölcs, mert a regény világában a mágia veszélyes és üldözött.

Ahol feltűnik, a jómódúak közül néhányan meghívót kapnak, de a hotel működtetéséhez személyzet is kell, így a bejutás a szegényebbek számára sem elérhetetlen. A regény főszereplője, Jana szegény, hétköznapi lány, aki testvérével együtt kap második esélyt a hotel felkeresésére.

A Hotel Magnifique ugyanazt a képletet követi, amivel újra és újra találkozunk a fiatal felnőtteknek szóló műfajban. Egy teljesen átlagos lány belecsöppen egy varázslatos világba, és ő az egyetlen, aki mindenkit megmenthet a nagy gonosztól. Mint már sok főszereplő előtte, Jana is botladozik, sőt néha porcelánbolti elefántként jön-megy az ismeretlen világban, és felfigyel rá a hihetetlenül jóképű Férfi (nagy F-fel), jelen esetben a kulcsot őrző Bel.

A férfit természetesen frusztrálja a lány puszta jelenléte, mégis megtalálja a módját, hogy időt töltsön vele. Nincs semmi probléma azzal, ha valaki egy bevált sémát követ ebben a kifejezetten kereskedelmi műfajban. Sőt: még jó is lehet, amikor például ajándékot vagy következő olvasmányt keresünk egy varázsvilágba beleszerelmesedett kamaszlánynak. Taylor története erre tökéletesen alkalmas, még ha nem is ez lesz, amitől a kamaszunk szerelembe esik a fantasy műfajával. Mert sajnos hiányzik belőle a szikra, az egyedi ötlet, amitől kiemelkedne a hasonló történetek közül.

Jana története egyfajta Harry Potteres beütésű Csipkerózsika-történet. A mese kezdetén ő csak egy átlagos lány, a „nem vagyok különleges” toposz mintapéldánya, de persze mégiscsak különleges, és hihetetlenül kiteljesedik, amikor megtudja, hogy más, mint az átlag. Semmi baj nincs a kiválasztott mentalitással, csak lehet erről jobban is írni. Jana csak azért különleges, mert. Nincs magyarázat arra, hogy miért vagy hogyan lett ilyen. Nem megy át jellemfejlődésen, és nem alakít ki mély kapcsolatokat az őt segítő emberekkel. (Igaz, nagy célt tűz ki maga elé: fel akarja szabadítani az emlékeiktől megfosztott rabszolgákat.) De nincs kielégítő háttértörténet, amely gazdagítaná a képességének vagy a világnak a megértését. A varázserejéről mit sem tudó lánnyal szemben persze ott van a hatalmát mindenáron megtartani akaró magiszter és gonosz famulusai, akikről természetesen kiderül, hogy… (ezt persze nem szabad elárulni, de a gyakorlott olvasó már úgyis kitalálta). Ebben a könyvben minden kicsit felszínesnek tűnik, és ez a rutinos fantasy-olvasó számára időnként elkedvetlenítő.

A történet tempója őrülten gyors, egy pillanat alatt átrobogunk a szálloda csodáin és személyzetén. Kicsit olyan, mintha elszaladnánk egy kirakat mellett, és csak egy pillantást vetnénk egy érdekes jelenetre, különösebb vizsgálódás nélkül. Nincs idő arra, hogy megismerjük és megszeressük a hotel vagy a varázserejű emberek, a suminaire-ek világát. Ez a robogás rengeteg kihagyott ziccert is jelent. Kicsit olyan, mintha lépten-nyomon csehovi puskákba botlanánk, amik nem a színpadon, nem a történet közben sülnek el. Jana például meglát egy véletlenszerű könyvet, majd véletlenszerű gyerekkori emlékekkel próbálja megmagyarázni, hogy miért fontos, de az emléknek nincs szerepe a történetben, redundáns információnak hat.

A Hotel Magnifique története, karakterei vagy varázslata nem hordoz semmi különöset, de tökéletesen elfér a kevésbé tapasztalt vagy éppen kezdő fantasy-olvasó könyvespolcán. A varázslatos szálloda állandóan változó elrendezésével Roxfortra emlékeztet (öntörvényűen mozgó lépcsők, felhőkből álló padlat) ezzel ellentétben a könyv mintha szigorú tervrajzot követne, és mintha a szerző túlságosan félt volna elkalandozni érdekesebb és ismeretlenebb területekre. Nincs semmi baj vele, ez is derék kézműves munka, de ha az olvasó belép egy varázsvilágba, akkor arra számít, hogy el is fogják bűvölni.

Egy mesének, akár kicsiknek, akár nagyoknak szól, persze csak jó vége lehet. Bonyolult, izgalmas, nem is ritkán igen ijesztő a történet, és E. J. Taylor a főhős számára annyi feszült helyzetet teremt, hogy az olvasó mohón várja a megoldást. Cséplő Noémi magyar fordítása gördülékeny és könnyen olvasható a célközönség, a 14 év feletti korosztály számára. A Hotel Magnifique világa az ifjúsági fantasy műfaján belül is meglehetősen sötét és kegyetlen, ezért a fiatalabb olvasóknak nem merném jó szívvel ajánlani.

Végül ne hagyjuk említetlenül a gyönyörű borítót. Amint az a könyvben leírva is látható, azonos az eredeti amerikai kiadáséval, akárcsak a belív grafikai terve: Tony Sahara munkája.

Emily J. Taylor

Emily J. Taylor: Hotel Magnifique
Fordította: Cséplő Noémi
Menő Könyvek, Budapest, 2022
400 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3992 Ft,
e-könyv változat 3499 Ft
ISBN 978 963 584 1431 (papír)
ISBN 978 963 584 3039 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jana minden vágya, hogy hazatérhessen szülőfalujába, Aligney-ba, de rossz sorsa Durc kikötővárosához szögezi, ahol elkeseredetten próbálja eltartani magát és húgát, Zosát, egy bőrcserzőben vállalt állásból. Ám egy nap a városba érkezik a Hotel Magnifique.
A legendás hotel nem csupán a csak itt megtapasztalható mágiáról híres, hanem arról is, hogy minden reggelre más-más városban bukkan fel. Jana és Zosa természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy megszálljanak a hotelben, de állásra jelentkeznek, és hamarosan életük legnagyobb kalandjának közepén találják magukat. A hotelben azonban gyorsan kiderül, hogy a szépen csillogó, mágikus máz veszélyes titkokat takar.
A jóképű ajtónállóval, Bellel az oldalán Jana nekivág, hogy felfedje a hotel titkát és megmentse a húgával együtt a hotel összes dolgozóját. A sikerért szembe kell szállniuk a kegyetlen hotelmesterrel és kockára kell tenniük mindazt, ami a legfontosabb számukra. Ha viszont elbuknak, soha nem térhetnek haza, sőt, olyan sors vár rájuk, amely legrosszabb rémálmukat is felülmúlja.