India színei és árnyai | Sejal Badani: A ​mesemondó titka

Posted on 2021. január 12. kedd Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Sok mindent felírtam már a bakancslistámra, de az egyik legtitkosabb vágyam, hogy egyszer megölelhessek egy bébielefántot. Noha tudom, hogy nem egyszerű kívánság ez, mégsem adom fel.

A másik nagyon fontos tétel, hogy a közeljövőben elutazhassak Indiába. Nos, ez most egy kicsit várat magára, mindenesetre amíg próbáljuk túlélni a világban kialakult helyzetet, addig csak könyvek segítségével kalandozok egzotikus tájakra. Az elmúlt hónapokban jártam Londonban, Hongkongban, Rómában, de ellátogattam Provence legszebb kisvárosaiba is. Sejan Badani könyve A mesemondó titka szintén messzi tájakra repített, hiszen nemcsak egy család története elevenedik meg a lapokon, hanem India varázslatos világa is.

A regény két szálon fut és két hősnője van: Jaya és Amísá. Jaya New Yorkban élő újságíró. Nagyon szeretne gyereket, de miután harmadik terhessége is vetéléssel végződik, teljesen összeomlik. A lelke és a házassága is romokban, ezért úgy dönt, Indiába utazik, hogy családjának múltjában találjon válaszokat a jelen kérdéseire. Indiában a hangok, az illatok, a színek lenyűgözik Jayát, azonnal beleszeret a gazdag és változatos kultúrába.

Anyja szülőfalujában megismerkedik Ravival, nagymamája hű szolgájával és egyben legjobb barátjával. Jaya édesanyja szinte soha nem beszélt a szüleiről, de a nő mindig is érezte, hogy valami titok van a háttérben, melyet nem illendő megpiszkálni. Az Indiában töltött idő alatt Ravi elmeséli a nagyanya, Amísá torokszorító történetét. Jayát meglepi a gyarmati Indiában valamikor élt nők sorsa. Akkor számukra igen szűk tér jutott: életük csupán kötelességek teljesítésének sorozatából állt. Nem érdekeltek senkit a nő vágyai, álmai, számára csak a tűzhelynél és a gyerekágynál hagytak helyet.

Amísá mindig is szerette a meséket, és tanulságos történeteit papírra is vetette. A férje és annak családja ezt soha nem értette meg, csupán múló hóbortnak tartották. A helyzete akkor vált bonyolulttá, lehetősége adódott tanulnia és tanítania is egy közeli iskolában. Egyre többen nézték rossz szemmel, és hamarosan fel kell tennie magának a kérdést: követheti-e a feladatot, amire vágyik, vagy azt kell csinálnia, amit a társadalom elvár tőle?

Nagyanyja történetét hallva Jayában is egyre több kérdés fogalmazódik meg, már csak arra kell rájönnie, merre tart az élete. (…)

Az írás és az indiai ihletésű recept teljes terjedelemben elolvasható Könyvparfé oldalán

Sejal Badani

Sejal Badani: A mesemondó titka
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Libri Kiadó, Budapest, 2019
512 oldal, teljes bolti ár 3799Ft,
kedvezményes ár a bookline.hu-n 3320 Ft,
e-könyv változat 2490 Ft
ISBN 978 963 433 5917 (papír)
ISBN 978 963 433 6921 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jayát, a New York-i újságírót egyik csapás éri a másik után. Harmadik terhessége is vetéléssel végződik, és a házassága is menthetetlenül tönkrement. Hogy mély fájdalmát enyhítse, Jaya úgy dönt, Indiába utazik, hátha családjának múltjában válaszokat talál a jelen kérdéseire is.