Mindent tudatosan! | Pokorny Lia: Holnapra is marad

Posted on 2020. december 29. kedd Szerző:

0


H. Móra Éva |

Nem, a gyerekmondókából kölcsönvett cím nem azt jelenti, hogy nagyobb mennyiséget főzzünk, hogy másnapra is elég legyen. Azt sem, hogy esetleg megmarad, mert nem is olyan jó… Van ennek a könyvnek alcíme is: Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében. Így már érthető. Főzzünk úgy, hogy megmaradjon, fennmaradjon a bolygónk holnap is, meg azután is.

Érthető? Hogy is kell úgy főzni?

Nem a főzéssel kezdődik a dolog. A szemlélet az első lépés. A természet körforgásának részei vagyunk – mondja Pokorny Lia, s elég ránéznünk a borítóról mosolygó, sugárzó szépségű színésznőre, s elhisszük neki. Mert azt már régóta tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk.

Ha végigtekintünk a receptek hozzávalóin, látjuk, hogy friss, itthon is megtermő, szezonális alapanyagokat használ. (Ez alól kivétel a kókuszolaj és a kókusztej, ami sok ételben szerepel.) Semmi ipari készítmény, semmi konzerv – kivéve olykor egy-egy tonhal- vagy paradicsomkonzervet –, van viszont sokféle fűszer, sokféle egészséges gabona és vannak aszalványok. Lisztet egyáltalán nem említ, kizárólag a házi sütésű, kovászos kenyérnél és a mennyei almás piténél.

Lia – talán nevezhetem így, hiszen ő az egész ország Liája – azt ígéri a bevezetőben, hogy a kamrában árválkodó egyetlen szál fehérrépa sem megy veszendőbe, ha jól figyelünk, és megfogadjuk a tanácsait. És valóban: már az első ételleírás két – bár nem írja, hogy maradék, de nyilvánvalóan az – sült csirkecombot morzsol szét a zöldborsósaláta tetejére. Ami mentás, természetesen, mert ugyan mi értelme lenne szakácskönyvet kiadni, ha megszokott ételeket kínálunk, nem pedig újdonságokat? Újdonság pedig bőven akad. Az eddig is ismerős volt a könnyű étkezések kedvelőinek, hogy ne lisztes rántással vagy habarással sűrítsük a főzelékeket, hanem saját anyagukból vegyünk ki egy keveset, azt pépesítsük, s úgy vissza az ételbe. De arra már mindenki fölkapja a fejét, amikor a lencsefőzeléket darált mandulával sűrítjük, ugye? De miért ne? Nem megszokott, az biztos, ki kell próbálni.

Tovább böngészve a gyűjteményt, újabb rokonszenves adalék: sok szakácskönyvben szerepel az alaplé kifejezés, általában hús vagy zöldségek főzőlevét jelenti, amivel felöntjük az ételt. A környezettudatos háziasszony még a zsenge karalábé szárából, héjából és leveleiből is főz alaplét. Aki azonban attól tart, hogy Pokorny Lia kínálatában kizárólag soha-nem-volt zöldségételekkel találkozunk, és hagyományosra, húsételre vágyik, hát az sem fog csalódni. Néhány oldal után rábukkanhat a libamelles rizottóra vagy a jóféle tepertő- illetve kolbászkrém trükkjére is.

Újszerű ennek a könyvnek a szerkesztése is. Lia az elején őszintén leszögezi: nem tartja magát valami nagy konyhatündérnek. E kiadványban is részben a saját receptjeit közli, részben pedig olyan barátaiét, akiktől sokat tanult a konyhaművészet terén. Az Idebent fejezetben Szatmári „Főzelékes” Feri a főzőtársa, az Odakint címűben pedig a rendszeresen együtt túrázó baráti társaság falatozni valóit mutatja be – itt barátai és saját receptjeit is megosztja velünk. Izgalmas rész a Városban, talán ez a legkülönlegesebb: az indiai konyhába is belekóstolhatunk. Végül megint egy teljesen másfajta stílus a Vegán Hegylakó barát stílusa a Vidéken fejezetben. Csuda dolgokat tanulhatunk ebből is; nekem kellemes ráismerés volt a tökből főzött hamis húsleves: édesanyám mesélt erről mint háborús „túlélő ételről”, amikor a semmiből kellett főzni. Kipróbáltam, finom! A húsimádóknak is ízlett!

Négy ráadással zárja a kínálót, a négy évszaknak megfelelő, szezonális „energiaitallal” – a szó legnemesebb értelmében: olyan italok elkészítésére tanít meg, amelyek felpezsdítik, feltöltik szervezetünket pontosan olyan anyagokkal, amelyekre éppen akkor van szüksége.

Nem elhanyagolható az sem, hogy minden egyes recept mellett Fényes Gábor ínycsiklandó fotója is segít ráhangolódni az ételkészítésre – az egész könyv igényes, szép kivitelű.

Kalandra fel tehát, főzzünk, kísérletezzünk! Egészségünkre!

Pokorny Lia (Fotó: Bognár Boglárka)

Pokorny Lia: Holnapra is marad
Fényes Gábor fotóival
21. Század Kiadó, Budapest, 2020
108 oldal, teljes bolti ár 5490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 4117 Ft
ISBN 978 615 612 2520 (papír)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben? Pokorny Lia évek óta nagyon tudatosan táplálkozik, és ennek következtében rengeteg tudatosan főző, hasonlóan gondolkozó, hazai barátot ismert meg. Rendszeresen kiáll a természetvédelem mellett, következetesen, érzékenyen, a rá jellemző finom karakánsággal. Az egész világra ható kedves mosolya a könyv lapjain is felbukkan, eltökélt szeretete pedig, amellyel környezetünket akarja óvni, innovatív konyhai ötletek és receptek formájában jelenik meg.
»Mára egyre többünknek egyértelmű, hogy alkalmazkodnunk kell a természet körforgásához, csak így őrizhetjük meg nagyszüleink ízeit az unokáinknak és az ő unokáiknak. Szerencsére egyre többen látjuk ennek fontosságát szerte a világon. A hasonlóan gondolkozók számára állítottam össze egy receptgyűjteményt, amelyből egészséges, fenntartható és finom ételeket készíthetünk. Remélem, mindenki sok kreatív ötletet talál majd benne!« − Pokorny Lia