Titkok és hazugságok | Harlan Coben: Az idegen

Posted on 2015. december 16. szerda Szerző:

0


CobenH_Az idegen-bor200Somogyi András |

Harlan Cobennek ismét kitűnő, végig rendkívül feszült, nyomasztóan izgalmas krimijét olvashatjuk Az idegen címmel. Főszereplője az ügyvéd Adam Price, aki szépséges tanárnő feleségével, Corinne-nal és két fiával az amerikai álomnak megfelelő életet él egy elegáns kisvárosban, Cedarfieldben.

Fiai a lacrosse csapat csillagai. Éppen erről a sportról beszélgetnek, amikor megjelenik egy  ismeretlen férfi, aki felfedi Adam előtt felesége nagy titkát. Nevezetesen, hogy legutóbbi terhessége és vetélése csak színlelt volt. Az ügyvéd súlyos csapásként éli meg a közlést. Előbb megbizonyosodik az információ hitelességéről, kérdőre vonja feleségét, aki nem ad választ, sőt: eltűnik, és teljesen nyoma vész. Adam mégsem fordul a rendőrséghez, inkább baráti segítséggel nyomoz a felesége után.

A történet folyamán mások is áldozatul esnek az idegennek, aki a többiektől jelentős összegeket kér a titok megtartásáért – ellenkező esetben felfedi azt a férj, az apa vagy éppen a nyilvánosság előtt.

Az áru, amelyekkel az Idegen kereskedik: az eltitkolt információ. Hazugságoké, csalásoké, bűnös tevékenységé. Egy lány hazudott szüleinek arról, hogy egyetemi költségeit prostitúcióval keresi meg. Egy kiváló amerikai focista srác szteroidokkal csalt. Egy lány az Idegentől tudta meg, hogy vőlegénye nyilvánosságra hozott pornóvideóval alázta meg a internet nézőközönsége előtt.

Az Idegen kiléte ismertté válik az olvasó előtt, és az is, hogy az üzletet nem egyedül viszi. Társa például egy kiváló informatikai szakember, aki a netről halászgatja a pénzt fialó titkokat. A társaság azzal áltatja lelkiismeretét, hogy a titkokkal való szembesítés feloldozást ad, megtisztulást hoz. Csakhogy egyik üzletük többszörös gyilkosságba torkollik. Az elkövetés színhelyéül szolgáló kisváros, Beachwood rendőrfőnökétől, Johanna Griffintől magukhoz vonják a szövetségi bűnüldözők a nyomozást. Ő azonban elszántan kutat tovább, az egyik áldozat ugyanis legjobb barátnője volt. Mindenesetre eredményesebb az FBI embereinél.

Adam ügyébe belekeverednek Cedarfield ismert személyiségei is, ő maga is életveszélybe kerül, – de itt meg kell szakítanom a főhősök sorsának további ismertetését. (Ezért nehéz feladat egy krimiről írni.)

Habár Coben erről nem szól közvetlenül, a regénybe csomagolva súlyos tanulságot találunk. Mostanában már nemcsak az internet használata iskolai tantárgy, hanem foglalkoznak az árnyoldalaival is. (A szülők számára is okos könyvek adnak tanácsot, miképpen óvhatják kategorikus tiltás nélkül gyermekeiket.) A világhálón felelőtlenül közzétett vicces fotó nemcsak mulatságos, hanem információ: sok mindent elárulhat a feladójáról. Nagyon sokan ostobán, felelőtlenül, a következményekkel nem számolva tárulkoznak ki a közösségi oldalakon. Olyan tényeket tárnak fel, olyan véleményeket fejtenek ki, amelyek szűkebb körben tényleg ártalmatlanok lehetnek. De elég némi célzatosság, és máris megismerik fogyasztói szokásainkat az erre szakosodott böngésző cégek. A könyvben leírt bűnszövetkezet a neten eltitkolandó morzsákat talál, és máris kész a nyersanyag zsaroláshoz, fenyegetéshez – vagy még súlyosabb következményekhez. Szóval: csak óvatosan!

Galamb Zoltán kiváló fordítással támogatta meg a könyv sikerét.

Harlan Coben

Harlan Coben

Harlan Coben: Az idegen
Jaffa Kiadó, Budapest, 2015
320 oldal, teljes bolti ár 3150 Ft
ISBN 978 615 549 2815

* * *  * *

A könyv kiadói fülszövege

Az idegen a semmiből bukkan fel. Talán egy bárban, talán egy parkolóban, talán egy élelmiszerboltban. Kiléte ismeretlen. Indítékai homályosak. A birtokában lévő információ tagadhatatlanul hiteles. Néhány szót súg az ember fülébe, aztán magára hagyja meghökkent áldozatát, aki kétségbeesetten próbálja összerakni darabokra tört élete szilánkjait. Adam Price-nak van mit veszítenie. Élete maga az amerikai álom: jól fizető állása van, és látszólag harmonikus házasságban él gyönyörű feleségével, akivel két csodálatos fiúgyermeket nevelnek egy hatalmas kertvárosi családi házban.

Aztán összeakad az idegennel. Amikor Adam tudomást szerez felesége, Corinne szörnyű titkáról, kérdőre vonja az asszonyt, és a tökéletes élet délibábja úgy foszlik szét, mintha sosem létezett volna. Ám Adam hamarosan még sötétebb machinációk hálójában találja magát, és egy idő után felismeri: elég egy apró kis hiba, és az összeesküvés, amelybe belesodródott, nem csupán az életüket dönti romba, de végez is velük…