Mentsük meg az akcióhősöket! | Harlan Coben: Nincs üzlet

Posted on 2015. július 17. péntek Szerző:

0


Coben_Nincs üzlet-bor200Fekete Judit |

A jó fajta akciófilmek – igazi szomorúsággal kon­sta­tálom – lassan teljesen eltűnnek. Vala­mikor tökös akciójeleneteket kaptunk, sziporkázó pár­beszédeket, karakteres rosszfiúkat, szórakoztató zsaru párosokat. És persze ott voltak a menő autók és egy-két (kötelező) dögös szőke.

Mostanra viszont csak a precízen kidolgozott látvány­elemek maradtak. A csavaros sztori és az emlékezetes beszólások helyét átvette a hangerő és a 3D. Úgy néz ki, Bruce Willis lesz/volt az utolsó, aki még stílusosan tudta elküldeni a francba a bűnözőket, és akinek van még vér a pucájában. (Meg az atlétáján.)

A jó hír viszont, hogy az irodalomban változatlanul működik a klasszikus krimi: van rá kereslet és szerencsére kínálat is. Itt van nekünk például Harlan Coben, aki pont úgy tálalja, ahogy azt a moziban is elvárnánk. A Nincs üzlet című legfrissebb története csökkenti a filmipar okozta hiányérzetet.

A történet főszereplője Myron Bolitar, aki ledobva FBI-os öltönyét immár ügynökként tevékenykedik. Éppen egy rendkívül kecsegtető reklámszerződésen dolgozik új ügyfelével, az amerikai foci fiatal reménységével. Christian Steele, a holnap nagy focistája egyszer csak azzal a hírrel keresi meg Myront, hogy elhunyt barátnőjéről talált képet egy pornóújságban. Egyre több a furcsa és meg­magya­ráz­ha­tat­lan esemény, s felmerül a gyanú, hogy a lány talán még mindig él.

Myron valamikori kollégájával és barátjával, Winnel vág neki a nyomozásnak. Az egykori titkos ügynököt ugyanis sokkal több szál fűzi az esethez, mint gondolnánk. Az ügy egyre bonyolultabb, Myron pedig veszélyes vizekre evez.

Coben biztosra megy. Az összes klisét felsorakoztatja, amivel érdemes operálni. Az amerikai focit és a kemény sportbizniszt, előkapja az egyetemi kampuszt, a dékánok és a tanulók zárt, bennfentes világát. Szó esik féktelen bulikról, drogokról, tökéletes testű szőke diáklányokról és hírnévre éhes sportolókról. (Ezeket a paneleket számtalan filmben és könyvben összerakták már.) De persze az igazi ütőkártya a lebegtetett kérdés: életben van-e még a szőke szépség?

A sztori sokadszorra is működik, és ez Coben rutinjának köszönhető. Összerakta a tökéletes akció receptjét. Végy egy szellemes, szerethető és emberi ex-zsarut, tegyél mellé egy kicsit különc, extrém, és jópofa társat. Adj hozzá jó sok fergeteges beszólást, csípős párbeszédet, egy bombázó csajt, akivel a főhős végül összejön, és pár igazán fifikás csavart.

Myron nagyon jól eltalált figurája magával ragadja az olvasó figyelmét. Cobennek sikerült olyan karaktert kidolgoznia, aki egyértelműen sorozat után kiált. Mint Harry Hole (Jo Nesbø zsaruja), vagy – hogy megint filmezzünk – Riggs őrmester (Mel Gibson a Halálos fegyver sorozatban), vagy a már említett Bruce Willis által megformált John McClane (a Die Hard-okban).

Az ilyen fazonok nélkül nincsen jó krimi, rajongunk értük. Imádjuk őket, hogy szemtelenek, és péppé verve is képesek valami ordas marhaságot visszaszólni Mr. Rossz Arcnak.

Coben azt is jól átgondolhatta, hogy rengeteg nő olvassa történeteit, ezért nem is akart túlzottan beavatni az amerikai foci rejtelmeibe – vagy természetesnek vette, hogy ezt álmából ébresztve is tudja mindenki, nemtől függetlenül –, megmaradt az egészséges határokon belül…

Galamb Zoltán fordítói munkája dicséretet érdemel, mert ha egy történetben ennyire meghatározó a humor, a szokásosnál valószínűleg lényegesen nehezebb a feladat.

Mindent egybevetve: simán benyelhető a nem túl eredeti alapsztori, ha a végeredmény olyan krimi, ami kárpótol a ma már retrónak számító akcióhősök kihalásáért.

Így hát üdvözöljük Myron Bolitart a klasszikus akcióhősök sorában. Remélhetőleg hallunk még róla.

Harlan Coben

Harlan Coben

Harlan Coben: Nincs üzlet
Jaffa Kiadó, Budapest, 2015
330 oldal, teljes bolti ár 3150 Ft
ISBN 978 615 549 2709

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Myron Bolitar élete legfontosabb szerződését készül aláírni Christian Steele-lel, az NFL ígéretes tehetségű irányítójával. Egy nap azonban Steele kompromittáló küldeményt kap postán, majd egy rejtélyes telefonhívás érkezik a sportoló rég halottnak hitt egykori barátnőjétől. Myron váratlanul egy zsarolási ügy kellős közepén találja magát, ezért társaival, Winnel és Esperanzával együtt nekilát, hogy utánajárjon egy családi dráma sötét titkainak. Eközben azonban szembe kell néznie saját hivatásának árnyoldalaival is, és egy olyan világban kell helytállnia, ahol a külső és a tehetség gazdaggá tehet, ám az igazság olykor gyilkolni képes.

Az efféle ügyek sosem zárulnak le igazán. Megbújnak, gyökeret eresztenek, megerősödnek, felkészülnek a következő támadásra.

Kathy Culvert nem temették el. Akárcsak valamilyen rémregénybe illő szellem, feltámadt, kísértette őt, a földön túli világból üzent neki. Bosszút követelt.

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit meghökkentő humora és a váratlan csavarok miatt a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Könyveit eddig mintegy negyven nyelvre fordították le, és csaknem ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte. A Nincs üzlet Harlan Coben legelső Myron Bolitar-könyve.