Nincs jól, de nem kell így lennie | Dr. Gordon Neufeld, Dr. Máté Gábor: A család ereje

Posted on 2014. július 19. szombat Szerző:

0


Neufeld-Máté_A család ereje-bor180Bodó Viktória Booklány |

Ragaszkodj a gyermekeidhez! – szól a provokatívnak tűnő alcím, melyre minden épeszű szülő azonnal rá­vágja, szinte levegővétel nélkül: »persze-hogy­-ragasz­kodom-hozzájuk!«. Ha ez ennyire egyszerű lenne…

Igen, ha ez ennyire egyszerű lenne, nem lenne tele a világ „problémás” gyermekekkel, tinédzseragresszióval, kétségbe­esett szülőkkel, eszköztelen tanárokkal, szinte járványként ter­jedő viselkedési zavarokkal, rendőrségi ügyekkel. Hiszen ilyen világot élünk, nem igaz? Egy világot, melyben evidenciaként kezeljük, hogy elveszítettük őket, a legifjabb generációt.

Azt nem tudjuk, hogyan és miként történhetett, amikor a gyermekeink a Facebook és a Twitter miatt ejtették a szüleiket, de egyszerre megtörtént. A kedves, aranyos, az előző generációknál okosabbnak tűnő, számítógépes alkalmazásokat mesterfokon használó, felnőtt(es szavakat a beszédébe keverő) kisiskolás generáció ki­csúszott a kezeink közül. Mintha a falnak beszélnénk, ha hozzájuk szólunk és ez csak a legkisebb probléma, ugyanis ezen a skálán a másik végpont valahol a végtelenül ma­gányos, kortárs-agressziót elszenvedő, összezavarodott gyerekeink állnak, akik semmitől sem riadnak vissza, ha a megfelelési vágy hajtja őket.

Mindebből persze csak annyi látszik a külső szemlélő számára egyértelműen, hogy a fiatalok, a gyerekek már nem tisztelnek senkit és semmit »csak úgy«, hogy jobban nevelik őket a kortársaik, mint a saját szüleik; szinte egy másik univerzumban élnek. A felnőtt generációk pedig elkezdték ezt tényként kezelni: hányszor hallottuk már, hogy megváltozott a világ és bizony, ezek a gyerekek már nem olyanok, mint mi voltunk, és egyébként is: addig nevelheted a csemetédet, amíg közösségbe kerül, utána úgyis mindegy lesz már. A mai gyerekeket már tanítani sem lehet, kiveszett a szótárukból a tisztelet a tanárok iránt is, motiválatlanok és motiválhatatlanok. Közben pedig rohamosan szaporodnak a viselkedési és tanulási zavaros diagnózisok.

A szerzőpáros erre a problémára keresi a megoldást, pontosabban arra világít rá, hosszú évek szakmai tapasztalatával, hogy ez így nagyon nincs jól, de nem is kell így lennie. Nem szükségszerű és legkevésbé sem megváltoztathatatlan, kőbe vésett tény. Az okokat feltárva, szakmai magyarázatokkal és módszertani segítséggel tesznek kísérletet, hogy visszahelyezzék jogaiba a családot. Meg akarják mutatni az elveszett, sokszor kétségbeesett szülőknek, hogy ennek nem kell így lennie, s talán akad visszaút is. Csak meg kell értenünk azt, hogy mi történik, és miért történik így. Magyarázat és eszköztár egyben, amit bizalommal forgathat az a szülő, aki vissza akar találni a gyermekéhez, de az is, aki nem akarja elveszíteni.

Az egyik legfontosabb könyv, ami a témában napjainkban született. Rámutat arra, hogy ami általánosan elterjedt, azaz a kortárs-orientáció – a kortársak mindenek fölötti fontossága – bár kétségtelenül hétköznapi jelenség, de nem normális, sőt: vissza is lehet innen vezetni az eltévedt generációt. A kétségbeesett szülők számára talán kar­nyújtás­nyira van a segítség, mégpedig ebben a hiánypótló kötetben. A család érték és egyben erős kötelék. 2014-ben is, akárhányban is.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Dr. Máté Gábor, dr. Gordon Neufeld

Dr. Máté Gábor                          Dr. Gordon Neufeld

Dr. Gordon Neufeld, dr. Máté Gábor:
A család ereje
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2014
516 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 310 2909

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Dr. Máté Gábor és dr. Gordon Neufeld pszichiáter egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját: a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban aláássa a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai lövöldözések, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet.

Ne hagyjuk! A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg ír és előadásokat tart szerte a világon. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire.
Dr. Gordon Neufeld pszichiáter, a fejlődéslélektan neves szakértője. Az általa alapított, kilenc országban működő Neufeld Intézetben szülőknek és pedagógusoknak tartanak gyermekneveléssel kapcsolatos tanfolyamokat és tréningeket.