Megbocsátok | Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva

Posted on 2012. augusztus 9. csütörtök Szerző:

0


Írta: Tóth Zsuzsanna

Média, pedofília, gyilkosság, cselszövés, fájdalom, emberi sorsok. Ítélet és előítélet. Felszín és mély. Titkok, pletykák, rágalmak, hazugságok. Minden adott ahhoz, hogy elhiggyük, a nyári olvasmányok izgalmán is túlmutató könyvet tartunk a kezünkben. Bevallom, az első néhány oldal engem beszippantott, s rég tapasztalt élményként, alig tudtam letenni.

Magával ragadó már a kezdő mondata: „Tudtam, ha kinyitom azt a piros ajtót, tönkreteszem az életem.” Nem túl eredeti, mégis, mint minden mondat, amiben „ajtó” van, egyúttal kihívást jelent.

És ha egyszer elindulsz egy úton, végig kell menni rajta.

Van itt minden: Wendy, az ambiciózus riporternő, aki (a hazai bulvársajtóból is jól ismert, hatásvadász módon) – előítéleteinkre alapozva – „leleplez” egy pedofilt. Sikeres nő, önbizalommal teli, hiszi, hogy cselekedeteivel az igazságot szolgálja. De vajon jó úton jár-e? Minden olyan, úgy igaz-e, ahogyan látszik, s ahogyan látni szeretnénk? A leleplezést ráadásul önbíráskodás, gyilkosság követi – akkor most kivel kell együtt éreznünk? Semmi nem egyértelmű, mindenkiben kételyek támadnak – az olvasóban is. A kavics keltette gyűrűhullámok mintájára tágul a kérdések köre; s minél több embert ismerünk meg a bűnösnek kikiáltott Dan Mercer kapcsolataiból, annál kevésbé lehetünk biztosak abban, hogy a riporter jó úton jár. Csakhogy ártatlan-e, aki annak kezd látszani?

Közben kirajzolódik a riporternő egyéni tragédiája, amelyet igyekszik túlélni… A regény világa és papírmasé figurái megtelnek élettel; megelevenedik a múlt, sőt árnyai is felélednek, és kiderülnek a rejtett összefüggések. Vajon felismerünk-e mindent első pillantásra, vagy amit elsőként igaznak hiszünk, az végül megcsal minket?

Harlan Coben

A szövevényes, ám nagyon is valóság ízű történet számos érdekes fordulatot hordoz. Nyelvezete pergő és életszerű, néha még ízesnek is nevezhető (fordítója Illés Róbert volt), s a sok párbeszéd miatt már-már drámai.

Mi kell egy jó krimihez? Feszültség, izgalmak, megfejtendő kérdések. Ez mind megtalálható Harlan Coben könyvében. Az emberi kapcsolatok ábrázolása eléggé árnyalt; a viszonyrendszerek áttekinthetőek. Szerethető és utálható figurái egyaránt vannak. Mégis a legizgalmasabb az egész könyvben, az a korántsem fantasztikus felvetés, hogy az internet segítségével mennyire meg lehet változtatni az emberekről kialakított képet. Bárkit be lehet szennyezni a modern, ám nagyon is hatékony pletyka segítségével. A rágalom természetrajza sokkal riasztóbbnak tűnik világhálós változatban.

Az izgalmas történeteket kedvelők figyelmébe ajánlom a könyvet, félnehéz nyári olvasmányként, de például altatóként egyáltalán nem hatásos. Kellőképpen ellensúlyozza azonban az esős napok álmosító nyugalmát, s így megmenthető minden ezzel vert nyaralásunk, úgyhogy érdemes poggyászunkba tenni.

Ha viszont mégis jó idő lenne: napozás közben kifejezetten veszélyes! Elfelejtkeznek magukról olvasás közben, s egész biztosan leégnek.

Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Jaffa Kiadó, 2012.

»Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«