Jelenetek egy házasságból | Bemutató a Pécsi Nemzeti Színházban (program)

Posted on 2012. március 3. szombat Szerző:

0


JVF

Erland Josephson február 25-én halt meg

Erland Josephson február 25-én halt meg

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Erland Josephson, svéd színész, aki több mint negyven alkalommal dolgozott együtt Ingmar Bergmannal, többek között olyan filmekben, mint a Farkasok órája, a Suttogások és sikolyok, a Szenvedély, valamint a Fanny és Alexander. A nemzetközi hírnevet a Liv Ullmannal közösen forgatott Jelenetek egy házasságból című film (1973) hozta el a számára, amelyben Johan szerepét formálta meg.

A Pécsi Nemzeti Színház most az ő emléke előtt tiszteleg. A teátrum N. Szabó Sándor termében március 2-án színre állítják Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámáját.

A majdnem negyven évvel ezelőtti film alapjául szolgáló mű egy modern házasság széthullásáról ad pontos látleletet, s az azóta eltelt időszakban mit sem veszített aktualitásából. Hősei kapcsolatuk romjain járnak körbe-körbe: együtt élni nem tudnak, de egymástól elszakadni sem. A mű erősen megszólítja nézőit, senki sem kerülheti el a szembenézést saját életével.

Liv Ullmann & Erland Josephson

Liv Ullmann és Erland Josephson a Jelenetek egy házasságból című filmben

»Johan és Marianne beilleszkedtek egy szokásrendszerbe, amit készek továbbvinni. Eleinte csaknem ideális képét adják a házasságnak. Apró gondok jelentkeznek ugyan, de csak olyanok, amiket az ember tréfás egyetértésben old meg. Aztán jön a csapás: Johan bejelenti, hogy szerelmes egy másik nőbe, és szeretné felbontani a házasságát. Mariannét teljesen kiszolgáltatottá teszi a váratlan bejelentés. Amikor hosszabb idő után találkoznak, a nőn a gyógyulás jelei mutatkoznak, Johannak viszont kezd rosszul menni a sora. Találkozásuk kínos és esetlen, mégis néhány rövid másodpercre elérik egymást az elszigeteltségen át. Megfordul a helyzet: ettől elszabadul a pokol. A nő kezd talpra állni, a férfi alól egyre inkább kicsúszik a talaj. Elhatározzák, hogy együtt adják be a válópert, ám amikor találkoznak, hirtelen felrobban az évek óta elfojtott agresszivitás. Kivetkőznek emberi mivoltukból, egy céljuk van, hogy testileg-lelkileg meggyötörjék a másikat. A teljes pusztulásból két új ember kezd felemelkedni: újratanulják önmagukat. Minden kapcsolatuk továbbra is zavaros, az életük egy sor nyomorúságos kompromisszumra épül. Megoldás nincs, elmarad a happy end. Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne.« – írja a bevezetőben Ingmar Bergman.

Az Osztovics Cecília által magyarra fordított színpadi játékot a Pécsi Nemzeti Színházban Esztergályos Károly rendezi, Marianne-t Darabont Mikold játssza, Johan szerepében Oberfrank Pál látható.

További előadások márciusban:

március 3., szombat, 17:00
március 9., péntek, 19:00
március 21., szerda, 19:00
március 31., szombat, 19:00