Kortalan mese kicsiknek és nagyoknak | Tóth Zita: Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka

Posted on 2011. november 7. hétfő Szerző:

0


Írta: Zemen Annamária

Tóth Zita: Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titkaHa valaki még nem került volna közelebbi kapcsolatba e könyv furcsa kis főszereplőivel (akiket pedig már illene ismerni a korábbi, Filc, a zoknimuki kötetből), akkor gyorsan elárulom, hogy ezek a szerzetek nem mások, mint koboldok, manók. Zoknievő és kacatzabáló lények, akiket emberi szem nem láthat, mert a mukitörvény szigorúan előírja, hogy nem mutatkozhatnak az emberek előtt.

A koboldbarátok most a folytatással ismerkedhetnek meg. Filc, a vagány – és a törvény alól kibúvó – kis zoknimuki szoros és mély barátságot kötött Félixszel, a tízéves kisfiúval, akinek szobáját naponta látogatja, és ahonnan a falba vájt járatokon keresztül mindenféle finomsággal felszerelkezve tér vissza otthonába.

Végre magyarázatot kapunk arra, miért is tűnnek el dolgok gyermekeink szobájából, miért hever a szőnyegen folyton csak fél pár zokni, miért hiányzik a bélés a plüssállatokból, és a megválaszolt miértek a végtelenségig sorolhatók. Hát persze, mindezért a zoknimukik a felelősek. Hiszen a falánk zoknimukik másra sem gondolnak, csak az evésre, és hogy minél több rágcsálnivalót zsákmányoljanak.

Filc élete első báljára, a Rongyza-bálra készül a történet elején. A bálon eljut az Öreg Kút fenekére, és ott egy különös kis mukilánnyal ismerkedik meg, Biberkével. Biberkéről sokáig azt hiszik, hogy néma és árva, így Filc családja befogadja őt. Ám később kiderül, hogy Biberke egyáltalán nem néma, sőt otthona is van. Ez az otthon azonban egy másik világhoz tartozik, Antipókiához – mese a mesében –, és nagyon szeretne oda visszakerülni. Filc elhatározza, hogy segít Biberkének visszajutni; így veszi kezdetét az izgalmas, veszélyektől sem mentes, kalandos utazás.

Filc, a zoknimuki - Tóth Anita illusztrációjaA könyv elsősorban gyermekeknek szól, habár a kortalan történet humoros utalásait és a szójátékok nagy részét csupán a felnőttek tudják értelmezni. A csipeszkezelő mellkasán olvasható „Felcsíphetlek?” feliratot, az „Igazi világbéka!” felkiáltást, az „Édesapámról négy gombot legombolt, a veszély miatt” megjegyzést vagy a „Ki itt belép, hagyjon fel minden reménnyel, hahahaha!” idézetet a gyermekek elengedik fülük mellett.

Arra, hogy a mukivilág metaforikusan napjaink fogyasztói társadalmára utal, csupán a korosabb olvasók asszociálnak. A gyermekek mit sem törődnek ezekkel, önfeledten élvezhetik a történetet, sodródhatnak, izgulhatnak a főszereplőkkel együtt, s megtudhatják, sikerül-e Biberke és Filc vállalkozása.

A mesék, tudjuk, nemcsak szórakoztató olvasmányok. Morális, nevelő céljuk is van: segítik a gyermekeket abban, hogy „hozzánőjenek” az élethez, kapaszkodókat nyújtanak számukra. A teljes történet mozgatórugója Filc eskütétele: „Pingvisz Magnuszra esküszöm, hogy én, Filc Antaliusz Benefánt téged, Potpuri, izé, Biberke, hazakísérlek!”vagyis az adott szó megtartása. A kalandok kezdetén a patkányokkal való találkozás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad csupán a látszatnak hinni: olykor éppen attól kapunk segítséget, akitől a legkevésbé várnánk.

Mindenki vágyik arra, hogy a meséből varázslatos, csodás dolgokat halljon, és átélje az ezzel kapcsolatos élményeket. Filc történetében megtaláljuk ezt a varázslatot: Filc varázsereje a füleiben lakozik, a legnehezebb helyzetekben ennek segítségével menti meg magát. Varázsereje azért működik, mert hisz benne. A könyv üzenete tehát, hogy mindenkinek bíznia kell önmagában, de a hitet, az önbizalmat fejleszteni és folyamatosan gyakorolni kell.

A jó mese titka, hogy hatását képes a gyermek valóságos lelki és érzelmi színvonalán kifejteni. A gyermek képes magát az adott szituációba belehelyezni, saját személyében átélni a történetet. Filc, bár kobold, a helyzetei nagyon is emberiek.

Tóth Anita és Tóth Zita

Tóth Anita és Tóth Zita

A példák megértetik, hogy minden nehéz helyzetben meg lehet találni az átmeneti vagy végleges megoldást. A próbatételeket, mint a valóságban, nem lehet elkerülni, de a küzdelem és a nehézségek vállalása erősíti személyiségünket, edzettebbé tesz minket. Ha a hős vállalni tudja a küzdelmet, akkor a várt szerencsés lezárás sem marad el.

A könyv fülszövege

Tóth Zita: Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka

Manó könyvek, 2011