A körzet poétikái | Tanulmányok Bodor Ádám életművéről

Posted on 2024. június 14. péntek Szerző:

0


Bodor Ádám dedikálja a kötetet
az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren,
a Prae Kiadó 72-es standjánál,
Június 15-én, szombaton, 12–13 óráig

Bodor Ádám azon élő irodalmi klasszikusaink egyike, akinek kanonikus státusza vitathatatlannak tűnik minden értelmező közösség számára. Ha van még ilyen értelemben „közös” részesedés a (kortárs) magyar irodalmi hagyományban, akkor Bodor művei mindenképpen ennek esélyét jelenthetik. A Bodor életművét tárgyaló jelen kötet egyrészt kísérletet tesz a Bodor-korpusz szisztematikus értelmezésére, olyan átfogóbb szemléleti, irodalmi, szövegközi és magyar, valamint összehasonlító műfaj- és irodalomtörténeti modellek kimutatására vagy előállítására törekedve, amelyek ezt a szövegvilágot applikatív síkon is képesek megvilágítani, anélkül, hogy eltávolodnának a szövegek esztétikai tapasztalatától és az ezt kondicionáló nyelviségtől. Másrészt a Bodor-próza unikális nyelvművészeti indexeinek, akár nyelvszemléletének vizsgálata, egyes lehetséges epikatörténeti, illetve műfajpoétikai (magyar és világirodalmi) előzményeinek és párhuzamainak kontextualizáló és összehasonlító értelmezése képezik a kötetben szereplő tanulmányok kiindulópontját.

Hasonló nyomatékkal jelennek meg az értelmezésekben olyan kérdések, mint a kelet-közép-európai térség történeti, antropológiai és kulturális archeológiája, kollektív emlékezete Bodornál, a hatalom mibenléte, annak produktivitása, határainak feltérképezése, a különféle hatalmi diskurzusok rétegzettsége és interakcióba lépése, vagy éppen a Bodor-szövegek atmoszféraképző nyelvi eljárásai.

Bodor Ádám

A kötet szerzői

Balázs Imre József, Bánki Éva, Bányai Éva, Bengi László, Eisemann György, Fodor Péter, Kovács Péter Zoltán, Kulcsár Szabó Ernő, Lőrincz Csongor, Molnár Gábor Tamás, Nemes Z. Márió, Pál-Lukács Zsófia, Radics Péter, Smid Róbert, Szemes Botond, Szirák Péter, Török Ervin, Vincze Ferenc, Végső Roland

A körzet poétikái.
Tanulmányok Bodor Ádám életművéről
 

Szerkesztette: Lőrincz Csongor, Smid Róbert
Prae Kiadó, Budapest, 2024
496 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft,
online ár a kiadónál 3743 Ft
ISBN 978 615 667 5255