Ennivaló versek | Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával

Posted on 2016. május 12. csütörtök Szerző:

0


Lackfi_Paradicsomleves_bor240Lengyel Szilvia

Lackfi János legújabb gyerekvers-kötetében a menzakosztot igyekszik megszerettetni az érintett célközönséggel. Ennek ellenére nemcsak az olyan nemszeretem fogások a főszereplők, mint a sóska vagy a tökfőzelék, hanem a kicsik által javarészt kedvelt ételeket tálalt fel az író-költő.

Melyik ovis ne szeretné a palacsintát, a tejbegrízt vagy az ivólevet? De hogy a fogkrémet is? Hát persze, hogy. Lackfi mindent tud a gyermekízlésről. Hatgyerekesként pontosan tudja, hogy a krokodilos fogkrém rózsaszín, málna ízű – és mindennél jobb csemege.

Elképesztő a versek humora, dőlnek belőlük a Lackfitól megszokott poénok, igaz, őt csak megszokni lehet, de megunni nem. Minden menzakaja más stílusú, ritmusú, hangulatú. Lackfi igazi reneszánsz alak, egyike a legsokoldalúbb kortárs szerzőknek. Ért a gyerekek és a felnőttek nyelvén (lásd legutóbbi csörtéjét a Szabó T. Annával elindított #verslavina kötetben), fordít, szerkeszt, tanít, és akár próza, akár vers kerül ki a kezéből, mindig úgy tűnik, mintha abban lenne a legprofibb. Pedig csak a színvonalat tartja mindenben.

A könyv illusztrációit Megyeri Annamária készítette; sikerült grafikáit a szövegek szerzőjéhez hasonló változatossággal illeszteni a versekhez, ám a kötet akár önmagában, olvasás nélküli nézegetőként is megállja a helyét. Amikor pedig egyszerre jut élvezethez szem és fül, az teljesen leköti a kiskorú hallgatóságot. (Mellesleg a nagykorú is jól szórakozik…)

Összegezve: igen jól sikerült könyv Lackfi Paradicsomlevese, minden korosztályt meg tud nevettetni, akár fogyasztója a gyerekkajáknak, akár csak a múlt menzáira emlékezik. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy hasznos tippgyűjtemény főzéstől elfásult felnőtteknek. Jó mulatást, jó étvágyat!

Lackfi János - Fotó: Bárdos Júlia

Lackfi János (Fotó: Bárdos Júlia)

Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával
Betűtészta Kiadó, Budakeszi, 2014
56 oldal, teljes bolti ár 1990 Ft
kedvezményes webshop ár 1393 Ft
ISBN 978 615 800 1403

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ki emlékszik az ovisteára?
Hát a tojáslevesre?
És a paradicsomos káposztára?
Meg a tejbegríz-összekavarásra?
Meg a mackósajt-pucolásra?
Meg a kakaóscsiga-szétgöngyölésre?
Meg a körözött-otthagyásra?
Meg a betűtészta-kirakósozásra?
Ki ne emlékezne a legjobb ovis mulatságokra!
Kis és nagy ovisok, örök ovisok, soha be nem nőtt fejlágyú felnőtt ovisok, ide, ide!
Itt a sok ovisétel, a kedvencek, a fujjfujjok, és most senki sem tömi belétek!
Csak annyit olvassatok, amennyit kértek!
Jóó éétváágyat kííváánunk!
Viszont kívánjátok, ugye?