Jazz – gazdagon | Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története

Posted on 2015. január 17. szombat Szerző:

0


JávorszkyB.Sz_Magyar-jazz-bor180Eszéki Erzsébet |

A szorgalmasan gyűjtögető méhecske jut eszembe Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíróról. Évek óta a sokadik kötetben járja be a magyar zenei élet egy-egy területét. Természetesen hosszas kutató­munka, szisztematikus anyaggyűjtés után. A rock és a folklór után most A magyar jazz története ismét szintézisre törekvő mű.

„…a jazz a mai kor legpontosabb, legkifinomultabb hangszeres zenei kifejező eszköze. A mainstream jazz nyelvezete semmi mással össze nem hasonlítható szabadságérzetet, kifejezési lehetőséget ad…” – mondta a kiváló gitáros, Juhász Gábor; itt az interjúrészlet az egyik fejezet mottójában olvasható. Egyetértek vele, a hazai jazzélet bámulatosan sok zenésze jól példázza állítását. Sokan a saját kompozícióikkal és improvizációikkal képesek olyan élményt nyújtani, amit más hangversenyen csak ritkán élhetünk át.

Dresch Mihály, mmmm Hocke, Lukács Miklós

Lukács Miklós (cimbalom), Hock Ernő (bőgő), Dresch Mihály (szaxofon)

Jávorszky Béla Szilárd a gyökerektől napjainkig mutatja be azt, hogy miként alakult ki, formálódott nálunk ez a műfaj, kik voltak a kezdetek legjelentősebb előadóművészei, milyen klubélet jellemezte az egyes korokat, milyen fesztiválok jöttek létre. Az 1930-as években már több budapesti kávéházban szólt a jazz. A zenei pangás évei után, a hatvanas években került át a műfaj a tiltottból a tűrt kategóriába, s indult el az a folyamat, amely megalapozta a modern magyar jazzt. Egyébként természetesen egy magyar művész-tanár, Kodály-tanítvány oktatott először felsőoktatási intézményben a mesterségre. Seiber Mátyás a frankfurti Hoch konzervatóriumban szervezte meg az 1928-tól működő jazz tanszakot.

Egy mai fiatal számára már döbbenetes történetek olvashatók a kötetben. Legendás például Babos Gyula esete, aki 1975-ben kijutott az Egyesült Államokba, küldött magáról anyagot a világ legjelentősebb zeneegyetemére, a bostoni Berklee College of Musicra – és azonnal föl is vették. Csak éppen kiderült, hogy ha ott marad, azonnal bevonják az útlevelét! Sőt: nem csak az övét, hanem a családtagjaiét is. És akkor miből élt volna meg édesapja, a prímás? Így aztán hiába vették fel, hazajött.

Karosi Júlia

Karosi Júlia (mögötte Bögöthy Ádám bőgőzik)

De nem az övé volt az egyetlen széttört álom. Politikai okok és személyes döntések is törtek meg pályákat. A legendás Syrius együttes két tagja, Ráduly Mihály szaxofonos és Orszáczky Jackie basszusgitáros a ’70-es évek közepére feladta a küzdelmet. Ráduly inkább pincér lett a tengerentúlon, Jackie Ausztráliáig meg sem állt (akkor úgy mondták: disszidált), ahol ismert gitáros lett. A Németországban élő Tony Lakatos szerencsésebb, ő keresett művész sokfelé a világban, ahogy sikertörténetnek mondható a szintén Németországban élő, de itthon is koncertező, a tehetségeket segítő iskolát is alapító Snétberger Ferencé. Ám vajon hol tartana ma sok más, itthon maradt, kiugró tehetségű zenész, ha nem itt élne?

A nemzetközi és hazai áttekintéséből kiderül, miért nem támogatták sokáig nálunk a jazzt. A hatalomban lévők leginkább az akkori avantgárd irányzatokat nézték rossz szemmel. Furcsa ellentmondás, hogy szinte ugyanabban az időszakban éppen a KISZ és a Magyar Rádió játszott fontos szerepet a jazzélet föllendítésében. 1967 és 1970 között négy versenyt rendeztek, majd a rádió fesztivállá bővített több vidéki rendezvényt, Debrecenben, Nagykanizsán és Szegeden is legendás jazzfesztiválok jöttek létre. Mivel az (akkor csakis állami) rádió sugározta ezeket a koncerteket, sokakhoz eljuthatott a progresszív zene. 1968-tól az Erkel Színházban jazzhangversenyek sorozata indult, nagyon ismert amerikai sztárzenészek léptek fel.

Dés András

Dés András

Ahhoz, hogy a magyar jazz a mai kulturális életünk egyik legerősebb szeletévé váljon, kellett némi politikai engedékenység, és kellettek természetesen kiemelkedő zenész egyéniségek, akik a hatvanas évek közepétől sokféle ügy élére álltak. Ilyen volt például Pernye András, aki a háború utáni legelső dzsessztörténeti könyvet megírta – ezzel a zenetudomány területére ismét bevonta a műfajt – és Gonda János, akivel klasszikus zenészek is szót értettek, s aki számos fontos alapvető művet adott az érdeklődők kezébe. Kellett hozzá – különösen a kezdetekkor – Kiss Imre rádiós szerkesztői és fesztiválszervezői tevékenysége. Mindezeknek köszönhetően pezsgett a jazzélet, a ’70-es évektől jobbnál jobb zenéket lehetett hallgatni az egyetemi és jazzklubokban, ifjúsági házakban.

A kötetben természetesen a legnagyobb hangsúlyt napjaink jazzmuzsikája kapja. Megtudjuk, kik a mai jazzélet meghatározó, sok esetben világszerte ismert és keresett személyiségei, illetve fiatal tehetségei. Képet kapunk arról, mi mindennek köszönhető a mai magyar jazz sokszínűsége és egyedisége. Számos zenész merített a gazdag magyar és cigány folklórból, de még Bartók Béla műveiből is, s rendkívüli kreativitását hozzáadva teremtett izgalmas zenei világot. A cigány muzsikus családokból származó, sok és sokféle tehetség pedig igazi tüzet csempészett a magyar jazzbe, az amerikai fekete muzsikához hasonló lüktetést, s természetes módon ötvözte-ötvözi a különböző stílusokat és műfajokat.

Oláh Kálmán, Tim Ries és Tony Lakatos (szaxofon), Mohay András (dob)

Oláh Kálmán, Tim Ries és Tony Lakatos (szaxofon), Mohay András (dob), a háttérben Egri János (bőgő)

Fekete-Kovács Kornél trombitás például így fogalmazta ezt meg: „Bármennyire is zseniálisak a franciák vagy a skandinávok, azt a fajta jazzmuzsikát, amit Magyarországon játszunk, senki más nem tudja. Ez a fajta attitűd, egyedi játékmód és tüzesség pedig egyértelműen a cigány zenészeknek köszönhető. Érdemes meghallgatni, amikor Balázs Elemér ül a dob mögé. Ott nincs kérdés. Annyira magával ragadó… Roppant hálás vagyok a sorsnak, hogy Oláh Kálmánnal, a két Szakcsi fiúval és Balázs Elemérrel együtt nőhettem fel…”

A gazdag zenei hagyományhoz magas fokú zenei és hangszeres tudás kapcsolódik. A jazz oktatása 1990 óta főiskolai, ma már egyetemi szinten folyik hazánkban, s ez érzékelteti hazai elfogadottságát. Ugyanakkor tegyük hozzá: a rangot, amely kikövetelte magának a legmagasabb szintű oktatást, valójában maguk a zenészek adták meg. A legtöbb mai jazz muzsikus klasszikus zenei tudásra is alapozhat, ami további szabadságot ad nekik. A zene lényege az improvizáció, erre viszont az képes, aki felkészült, akinek van mitől elrugaszkodnia. Ebben is erősek a magyar muzsikusok. Ahogy Oláh Kálmán, a mai jazzélet egyik legkiválóbb zongoristája és zeneszerzője szokta mondani: a jazz társasági beszélgetés.

Borbély Mihály

Borbély Mihály

Lenyűgöző az a szabadsággal párosuló játékosság és kreativitás, a figyelem, az egymásra hangoltság, a bámulatos összjáték, amely nagyon sokakra jellemző itthon. Hosszan sorolhatnám a jelentős mai zenészek sorát Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán zongoristától Dresch Mihály és Tóth Viktor szaxofonoson át akár az egyik legkülönlegesebb zenészig, a cimbalmos Lukács Miklósig, az énekesnőknél Fábián Julitól Karosi Júliáig (hogy most csak a Júliákat említsem). Az egyéniségek bemutatásával szépen kirajzolódik a könyvből a mai magyar jazz bámulatos sokszínűsége.

A kötet valamennyi miniportréja is újságírói bravúr; a kis terjedelemben is kirajzolódik a zenész, énekes személyisége. Komplett életútinterjúk szétfeszítenék egy átfogó munka kereteit, de Jávorszkynak ezen a módon sikerült bemutatni a jelentős szereplőket, s a beszélgetéseiből kivehető tematikus részeket remekül illesztette be a megfelelő helyekre. Szerkesztőként, sőt képszerkesztőként is csillagos ötöst érdemel.

Minden, most említett részlet azonban csak morzsa a könyv információs gazdagságából, a rengeteg színes történetből. Ezt az összegző, a zene kapcsán társadalmi hátteret is festő, olvasmányos könyvet érdemes egyszer végigolvasni, az elejétől a végéig. Aztán meg sokszor elővenni, lapozgatni, nézegetni, lexikonként használni.

Jávorszky Béla Szilárd

Jávorszky Béla Szilárd

Fotók: Dobó László

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története
Kossuth Kiadó, Budapest, 2014
304 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 097 9924

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A magyar jazz történetét átfogóan feldolgozó első olyan könyv, amely nem feltétlen a szűk szakmának, hanem a szélesebb nagyközönségnek szól, szakszerű, de közérthető, olvasmányos stílusban. Olyan muzsikus nagyságokról, mint Martiny Lajos, Kovács Gyula, Pege Aladár, Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Szabados György, Dresch Mihály, Tóth Viktor vagy Oláh Kálmán, s olyan korszakos formációkról, mint a Benkó Dixieland Band, a Syrius, a Kis Rákfogó, az Interbrass, a Trio Stendhal, a Trio Midnight vagy a Modern Art Orchestra. A magyar jazz története egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, melyet nem csak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnak alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.