Ó, azok az ízek, illatok! | Laura Madeleine: Egy ​cukrászmester meséje

Posted on 2020. szeptember 13. vasárnap Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Nagyon sokat köszönhetünk a francia cukrá-szoknak. Ha ők nincsenek, talán nem élvezhetjük a híres fordított almatortát, avagy Tarte Tatint, sem az éclair fánkot. És akkor a tojáshabos citromtortáról, (Tarte citron meringuée) és a macaronról még nem is ejtettem szót. Laura Madeleine regénye egy olyan francia cukrászdába invitálja az olvasókat, ahol a süteménykészítés nemcsak tradíció, de művészet is. Vigyázat! Olvasni csakis akkor érdemes, ha épp nem bikinialakra gyúrsz!

A regény két idősíkon játszódik. Az egyikben 1909-et írunk, amikor egy vidékről felkerült szegény fiú, Gui munkát kap Párizsban. A talpraesett fiatalembert teljesen elvarázsolja a híres Clermont cukrászda világa. Bár munkaköre szerint csak kisegítő, lóti-futi, minden érdekli, amely a cukrászattal kapcsolatos. Ám leginkább a módos cukrászmester kék szemű lánya babonázza meg, az okos és határozott Jeanne, akit apja túlságosan szigorúan fog.

A másik történetben 1988-at írunk, ahol Petrát ismerhetjük meg, a fiatal egyetemistát, aki híres nagyapja múltja után kutat. Hagyatéka közt megtalál egy 1910-ben készült fényképet, hátulján különös felirattal: Bocsáss meg! A lány nem tudja elképzelni, hogy szeretett nagyapja valami rosszat tett volna, de miután egyre több információ jut a birtokába, elbizonytalanodik. A múlt és a jelen hirtelen összemosódik, és különös dolgok kerülnek felszínre. Vajon kinek szólt a nagyapa bocsánatkérése?

A kedvenc részeim egyértelműen a cukrászdában játszódó jelenetek voltak, élveztem minden egyes ott töltött pillanatot. Mindig folyt valami munka, a levegőt megtelítette a vanília és a fahéj édes és fűszeres illata, és szinte láttam, ahogy a ropogós réteslapok és selymes krémek egymás mellett sorakoztak az asztalokon. Én is szerettem volna részese lenni a precíz gépezetnek! Elsajátítani a különböző technikákat és tökélyre fejleszteni a legbonyolultabb sütemények elkészítését. Megértem Guit, hogy miért akart annyira oda tartozni, miért volt számára akkora szerelem a cukrászat.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható Könyvparfé oldalán, sőt

Málnás mille feuille

még a málnás mille feuille receptjét is megtalálhatod.

Laura Madeleine

Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje
Fordította: Hoppán Eszter
Lettero Kiadó, Budapest, 2019
400 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2767 Ft,
e-könyv változat 2190 Ft
ISBN 978 615 568 5125 (papír)
ISBN 978 615 568 5132 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1909, Párizs: Pâtisserie Clermont, a híres cukrászda – itt kap munkát egy vidékről felkerült fiú. Megbabonázza az ismeretlen világ: az elegáns vendégek, az aranyló karamellcsodák, a habos krémek. Miután megismerkedik a gazdag tulajdonos lányával, kezdetét veszi egy olyan szerelem, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie.
1988, Cambridge: Petra nagyapja, a híres történészprofesszor nemrégiben elhunyt. A lány rábukkan egy régi fotóra a hagyatékban: a képen a nagyapa áll, mellette két ismeretlen, és mögöttük a Clermont cukrászda. A fotó hátoldalán pedig egyetlen mondat, a nagyapa kézírásával: Bocsáss meg!
Így indul egy súlyos titok kinyomozása, amely évtizedekre meghatározta generációk sorsát…