A paradicsommártásos gnocchi ürügyén | Szerb Antal: Utas ​és holdvilág

Posted on 2020. augusztus 18. kedd Szerző:

0


Ú J R A O L V A S Ó

Lázár Ivett KönyvParfé |

Szerb Antal regénye világsiker az 1937-es megjelenés óta. Az Utas és holdvilág lassan örvénylő történet, amiből mindenki tud meríteni, és a különböző élethelyzetekben mást és mást ad olvasójának.

Kicsit ki is lóg a magyar szépirodalomból, hiszen aki nem képes önfeledten belemerülni, hanem hűvös fejjel próbálja megközelíteni, az talán soha nem lesz képes befogadni. Fura kalandozás a képzelet és a valóság határán, miközben bevezet az ember legbensőbb gondolataiba és félelmeibe. Négy éve után most újraolvastam, és megint egészen más élményt adott. Szerb Antal különös és varázslatos utazásra invitált megint, szebbnél szebb olasz tájakon barangoltam, és elidőztem egy keveset a rejtélyekkel teli múltban is.

A történet Olaszországban játszódik, hősei, Mihály és Erzsi nászútra indul Velencébe. De egyikük sem gondolja, hogy a közös utazás milyen hamar véget ér. A férfi egy borozgatós este alkalmával beavatja feleségét kamaszkora megrázó és feledhetetlen történeteibe, és egyszer csak megelevenednek a nosztalgikus elbeszélések szereplői, s közülük is egyre többször kísérti Mihályt Ulpius Tamás és Éva képe. Erzsi közben fokozatosan háttérbe szorul, és rá kell jönnie, mennyire nem ismeri férjét.

Pár nappal később Mihály véletlenül rossz vonatra száll, s úgy dönt, nem is megy vissza a feleségéhez. Bujkálni kezd, azt remélve, megtalálja önmagát. A történet erről a belső utazásról szól, bemutatva a vívódást, a visszavágyódást az ifjúkorba, a kötődést és a halálvágyat.

Mihály egy alkalommal gnocchit vacsorázik (…)

Az írás teljes terjedelemben elolvasható Könyvparfé oldalán, sőt

ott még a paradicsomszószos gnocchi receptjét is megtalálhatod.

Szerb Antal

Szerb Antal: Utas és holdvilág
Illusztrátor: Nagy Norbert
Libri és Scolar Kiadó, Budapest, 2020
285 oldal, nyári akciós ár 599 Ft,
7000 forint feletti vásárlás esetén
ISBN 978 963 509 2239

A kedvezményes árat a Libri csak a promóciós
feltételek szerint érvényesíti!

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mihály a nászútján, Velencében döbben rá, hogy eddigi életének krónikája több kérdést vet fel benne, mint amennyit megválaszol. Egy véletlen folytán elszakad feleségétől, ezzel pedig egy különös utazás veszi kezdetét varázslatos olasz tájakon és a rejtélyekkel teli múltban.
Az Utas és holdvilág érzékletes tájleírásai, a főhős átérezhető és megélhető vívódása, a múlttal való elszámolás mindannyiunkban ott élő vágya generációk számára tette a könyvet a 20. századi magyar irodalom vitathatatlan mesterművévé. „És ha az ember él, még mindig történhet valami” – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt regény.