Rejtőző kincsek | Matěj Černý, Marie Peřinová: 111 különleges hely, Prága

Posted on 2019. szeptember 7. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Útikönyvet tart kezében az olvasó. Nem bédekkert, belőle nem a szokványos turista látványosságokat ismerheti meg. Olyan helyekre csábítja Prága látogatóit, amelyek még igen sok helybéli előtt is ismeretlenek. Gyönyörűek vagy csak érdekesek, sok lenyűgöző, bizarr vagy tragikus emlék és történet tanúi.

A  könyv egy sorozat része, melynek eddig magyar nyelven megjelent kötetei Bécs, London, Párizs, Róma és Berlin kevéssé ismert, de szép és izgalmas helyszíneit mutatják be. A szerzők itt történetesen helybeliek, ám – és ez a sorozat jogait birtokló német kiadó leleménye – a több nyelven is közreadott kötetek tartalma nem teljesen azonos. Különböznek egymástól, igazodva a leendő olvasóközönség érdeklődéséhez.

Egy-egy helyszínt a könyv – szövegesen – pontosan egy oldalon mutat be és mellette egész oldalas fotó is ösztönöz a megtekintésre. Előzékenyen közli a megközelítési és nyitvatartási adatokat is. Szemelgessünk a rejtett kincsekből, a fülszövegek is főleg ezt célozzák meg.

Vett már igénybe szállodai szolgáltatást 400 éves kolostorban? A hradzsini kapucinus kolostorban megteheti. Sok száz éve elhunyt szerzetesek szellemeit sejthetjük a vendégeket fogadó cellákban. A kolostornak kalandos és viharos történelme volt. Porosz ágyúgolyók ágyazódtak be falába, volt az SS börtöne, a kommunista rezsim alatt a kémelhárítás központja dolgozott itt. A kapucinus rend csak a 20. század kilencvenes éveiben kapta vissza az épületet, amely végre eredeti célját szolgálja – miközben különleges, puritán és olcsó szállodaként is működik.

Nálunk is divatos téma a korrupció. Szorosan kapcsolódik ehhez jelenséghez a prágai Blanka alagút, amely 5,5 kilométerével Európa egyik leghosszabb, föld alatt húzódó autósztrádája. Ám nem a hossza miatt lett emlékezetes. Olyan mértékű feketézés, késedelem, túlárazás, vesztegetés, politikai és üzleti összefonódás kísérte építését, hogy a tunelováni vagyis alagutazás a cseh nyelvben a tisztességtelen pénzügyi manipulációt jelöli.

A témánál maradva említsük meg a 2012-ben Prágában alapított, valóban nem mindennapi Corrupt Tour nevű utazási irodát. Jövedelmező vállalkozás, ugyanakkor korrupcióellenes kampány is. A Corrupt Tour vezetésével felkereshetjük a korrupciós emlékeket, azaz a lobbistákkal, túlárazott megrendelésekkel, a közpénzekből ellopott milliókkal kapcsolatos helyeket. Megismerhetjük a törvénytelenül szerzett luxusvillákat, a pénzügyi botrányokkal terhes közlekedési vállalatot és más, az adófizetők pénzét elherdáló ügyeket. (Zárójelben: Milyen hasznos lenne nálunk is egy ilyen intézmény! Itt sem unatkoznának az utazás részvevői. Habár egynaposra aligha lehetne tervezni a túrát…)

Praha régi Bubny pályaudvarán a Csend emlékműve (Aleš Veselý, 2015)

Praha régi Bubny pályaudvarán a Csend emlékműve (Aleš Veselý, 2015)

Prága város kicsiny, ma már nem üzemelő Bubny vasútállomása tragikus emlékeket idéz fel. A fasizmus éveiben ugyanis innen indultak a cseh zsidók transzportjai a koncentrációs táborokba. Kilenctizedük soha nem tért vissza. Ma monumentális művészeti alkotás őrzi a holokauszt emlékét. 2015-ben leplezték le azt a húszméteres, égnek meredő sínpárt, amely a „vissza nem térés kapuja” nevet kapta, és amelynek alkotója anyját és nővérét kísérte a halálba vezető transzportba. Közelében kiállító és oktató centrum épült, emlékeztetvén arra, hogy a deportálások idején a város némán hallgatott.

A 111 érdekességből ennyi fér bele ismertetésünkbe. A fordítónak – Polgár László – nem kellett társalgási stílusokkal, helyi szlenggel foglalkoznia, korrekt módon magyarította a látnivalók leírását, történetét.

Matěj Černý, Marie Peřinová:
111 különleges hely, Prága

sok színes fotóval
Kossuth Kiadó, Budapest, 2019
240 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3392 Ft,
ISBN 978 963 099 4675

Mivel azonban a sorozat többi kötetéről is csak hasonló ismertetést írhatnánk, inkább hadd idézzünk belőlük néhány csemegét (szigorúan ábécérendben), csupán kedvcsinálónak:

 

Bécs * Melyik az a szálloda, ahol a legromantikusabb randevút szervezhetjük meg? Hol van az a hely, ahol Bécs gonosz és kedves arca egyaránt megmutatkozik? Hova temetkeznek titkon az írók?

Berlin * Hogyan lehet eljutni Siemensstadt szellempályaudvarára? Mennyibe kerül egy éjszaka a Hercegnői szobában (Prinzessinnenzimmer) egy marzahni panelházban? Hol találkozhatunk Berlin hajóspapjával?

London * Vajon a föld alatt futó kerékpárút valóban elvezet Skóciáig? Melyik borkereskedő vezetett nyilvántartást vevői súlyáról? Hol található a kitaszítottak középkori temetője?

Párizs * Hol randevúzott Chopin és Georges Sand? Hol kóstolhatunk bele az 1710-es évek párizsi arisztokratáinak életébe? Hol nézhetjük meg, miként készülnek kézi munkával a leghíresebb luxuscikkek?

Róma * Vajon hol állt a valóságban Fellini kútja? Melyik az az időszámításunk előtt épült híd, amely miatt fejek hullottak a porba? Hol kaphatunk jutalmat olyasvalamiért, amelyet nem lett volna szabad megtennünk?