Most lett ki a tucat! | Jön a 12. Ördögkatlan!

Posted on 2019. július 21. vasárnap Szerző:

0


JVF |

A „nem normálisak” 2019. július 30. és augusztus 3. között immár tizenkettedszer gyűlnek össze a Baranya megyei Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden. Az Ördögkatlan összművészeti fesztivál 2019-ben is több mint félezer produkcióval várja látogatóit, hogy öt napig együtt legyenek, jók legyenek, szabad emberek legyenek.

Bereményi Géza és Másik János

Bereményi Géza és Másik János

De lesz egy szomorú jubileum is. Idén tíz éve, 2009. augusztus 7-én hunyt el a fesztivál egyik fővédnöke, Cseh Tamás, aki mindig is a szabadságot és a fiatalságot képviselte egész életével, művészetével. A szervezőket a fesztivál ikonikus produkciója, a Mulatság (rendező: Bérczes László) előadásának végén érte halálának híre. De ahogy idén is muszáj mulatságnak lenni, úgy barátjuk is megint jelen lesz. A modernkori trubadúrról barátai, egykori alkotótársai, köztük Bereményi Géza és Másik János (Keresztben Jégeső) emlékeznek meg. Berendeznek egy Cseh Tamás-szobát is a nagyharsányi Narancsligetben, ahol a falakon dalszövegekből, kéziratokból, levelezésekből, képekből összeállított összeállítás lesz látható, miközben a Cseh Tamás-archívum jóvoltából megnézni és hallgatni lehet régi koncertfelvételeit. És lesz egy pianínó is, amin bárki-bármikor játszhat – egy feltétellel: hogy Tamás dala legyen az, ami elhangzik.

Szalóki Ági

A Hagyományok Háza lesz a 12. Ördögkatlan Fesztivál egyik díszvendége. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő programoknak a kis Árpád-kori település, Villánykövesd nyújt méltó hátteret. A falu főterén álló színpad lesz többek között a 15 éves Szalóki Ági Gyermekzenekar gyerekeknek szóló koncertsorozatának egyik helyszíne, este pedig az énekesnő mezőségi asszonyokat visz maga mellé a színpadra. A Teleki Liget színpadi programjában látható lesz a csallóközi Csavar Színház gyerekelőadása, Berecz András különleges színházi-népzenei előadása, itt fog fellépni Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band is. A gyerekek és gyereklelkűek egész nap próbálgathatják ügyességüket a Fabatka népi játszótér játékain, kipróbálhatják a kosaras körhintát és a kézi őrlőmalmot, kora délután pedig a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából cirkuszi műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt.

A védett, kétszintes műemlék pincesoron található apró pincék kézműves tárgyak kiállításának és fotókiállításoknak adnak majd helyszínt, valamint régi mesterségek fortélyait lehet megcsodálni a bemutatókon. Az egész napos programfolyam, amelyen a néphagyomány a maga teljességében jelenik meg, tánc- és énekkurzussal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesékkel, szabadegyetemi előadásokkal és hajnalig tartó táncházakkal válik teljessé. A Hagyományok Háza programok házigazda zenekara a vajdasági Fokos zenekar, énekeket tanít Juhász Réka, a Népművészet Ifjú Mestere, a táncokat a kezdőknek és haladóknak pedig Gyetvai Júlia és Kele Kristóf, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai tanítják.

A 1993-ban alapított (ma már a Libri Kiadói Csoporthoz tartozó) Jelenkor Kiadó is ott lesz az Ördögkatlanban. A könyves műhely fő feladatának a kortárs magyar irodalom sokszínűségének bemutatását tartja, ezért a fesztivál díszvendégeként izgalmas, könyves, beszélgetős, borozós eseményekkel készülnek. Verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna; Boldizsár Ildikó meseterápiát tart; Tompa Andrea Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei készülnek felolvasószínházi előadással. Szerzőikkel a Vylyan teraszon lehet majd találkozni.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című személyes hangvételű, finoman ironikus, az élet apró dolgait figyelgető filmmel a magyar film világába berobbant fiatal rendező, Reisz Gábor is díszvendégként lesz jelen. Nemcsak első (diploma) filmje lesz látható, hanem a 2018-ban bemutatott második munkája, a szintén nagy sikerű Rossz versek is.

Reisz Gábor: Rossz versek

A nagyharsányi Narancsligetben levetítik a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2013-ban végzős rendező osztálya által, a tanulmányok befejezése és a diplomafilmek elkészítése közötti évben közösen elkészített Budapestről szóló szkeccsfilmet (Nekem Budapest) is, melynek alkotótársa volt. Fellép továbbá az első film apropójából megalakult VAN filmzenekarával és beszélget majd Veiszer Alindával is.

A fesztivál kiemelt programjai közt kap helyet Kodály Zoltán Háry Jánosa, amely Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusa közreműködésével lesz hallható, illetve a k2 Színház Hamvas Béla Karneváljából készített nyolcórás, „vándorlós” előadása. A beremendi Kovácsműhelyben Háy János sajátos irodalomtörténetével ismerkedhetünk meg (Kik vagytok ti?) négy alkalommal, Rozs Tamás közreműködésében. Érkeznek mindenfelől az úgynevezett „őrült zenekarok”: legelőször is a folyton visszatérő franciák Wombo Orchestrája, de jön még a Benin International Musical, a Mission Delirium Brass Band, az Opsa Deheli, az Ananas Parano.

Háy János

Both Miklós Ukrán Udvara négy napos programkínálatának középpontjában a zenész, zeneszerző, zenekutató legutóbbi expedíciója során megismert, Ukrajna északnyugati részén levő Rokytne falu áll. Figyelmet érdemel a Szegfű-vonulás elnevezésű flashmob a TranzDanz vezetésével, amely során Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik világhírű jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozzák majd fel a közönség közreműködésével. Kiemelhető még a Mentőcsónakok egy süllyedő hajón című programsorozat. A Vylyan teraszon Bérczes László a cigányok magyarországi történetéről, lehetséges cigányidentitásokról, és arról beszélget, mit lehet tenni a cigányok katasztrofális életkörülményeinek javítása érdekében

2019-ben is bőséges kínálatból választhatnak a színház iránt érdeklődök, felsorolni szinte lehetetlen. A Sztalker Csoport Shakespeare Vízkeresztjét dolgozza fel. Megnézhető lesz a FÜGE Örkény Színházban bemutatott előadása, A Dohány utcai seriff, angolul és magyarul. Az Ördögkatlan számos saját produkcióját (A Halottember, Nehéz, A Lány, aki hozott lélekből dolgozott, Mulatság stb.) adja elő, az Örkény Az üvegbúra című előadását, és lehet találkozni a Faluturistákkal is. Idén a nagyharsányi Fidelio Színpad bekapcsolódásával kilencre bővül a színházi játszóhelyek száma, de több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek.

Sztalker Csoport

Mit lehet még felsorolni? A koncertek iránt érdeklődők sem szenvedhetnek hiányt, fellép többek között az elmaradhatatlan 30Y, Takáts Eszter, Péterfy Bori, Besh o drom, Háy Come Beck, Quimby, Psycho Mutants. A kisharsányi Kovács Udvarházban reggel nyolctól hajnali háromig koncertek, színház, versenyek, workshopok várják a fesztiválozókat. Veiszer Alinda öt alkalommal is izgalmas beszélgetésekre invitál. És persze a végén megint lesz Slam Poetry a Vylyan teraszon – meg sokféle kiállítás, meg rengeteg program családoknak és gyerekeknek.

Aki valamennyi programra kíváncsi, a részletes programkínálatról, az időpontokról, helyszínekről a www.ordogkatlan.hu oldalon talál meg minden információt.

A képek forrása: ordogkatlan.hu