Laza fröccs | Fekete Judit: Az őrület határán

Posted on 2018. július 26. csütörtök Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

A borító extra-fiatalos dizánja (Magocsa-Horváth Éva munkája) azonnal sugallja, hogy „női” könyvről van szó, ezt erősíti a „kávépöttybe” írott kis szöveg, na meg a Terézanyus ajánlás. Vagyis messziről kiabál a könyv, hogy nem én vagyok a célközönsége. De hát nyár van, s ki ne akarna könnyed olvasmányt? Belefogtam hát. Hiszen a kiadónak (Könyvmolyképző) szimpatikus már a neve is, különösen a gyerekeknek szánt könyvei miatt – és tudnék mesélni az olvastatós játékáról is… de hát az egy másik történet lenne. Most egyébiránt megtudtam azt is, hogy létezik az „Arany pöttyös könyvek” sorozata, amit fiatal felnőtteknek szánnak. (Nem, ez sem az én sorozatom, de miért is ne tehetnék kivételt?)

Hogy ne kerülgessem tovább a forró kását: Az őrület határán gyorsan fogyasztható, szórakoztató irodalom. Nyáron kiváló vízparti olvasmány, esős napokon búfelejtő, s bár a hidegre egyelőre nem szívesen gondolok, valószínű, hogy meleg szobában is jóleső élmény. Nincs benne semmi extra, néhány jó ötlet, picit egyénített szereplők, kellően halogatott szerelem. A fő kérdés korántsem ilyen habkönnyű – mivelhogy elég rázós témát, a munkanélküliséget érinti. Bevallom, én még nem kerültem ebbe a szörnyű helyzetbe, de a környezetemben sokan, és meglehetősen empatikus vagyok. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az életben, élesben azért nagyon máshogy néz ki egy ilyen krízis, mint az említett könyvben. No de mitől lenne másképp nyári olvasmány?

Már az alaphelyzet sem éppen átlagos (mégsem elképzelhetetlen); egy sikeres, fiatal marketinges, Lili kerül váratlanul „utcára”. Ráadásul nem is kapunk magyarázatot arra, hogy ha tényleg olyan jó, akkor miért őt rúgják ki? De hát egy könyv: az könyv, nem feltétlen képezi le, csak nyomokban tükrözi az élet dramaturgiáját. A szerző Fekete Judit (elsőkönyves szerző) dicséretére legyen mondva, hogy mindennek dacára igyekszik nem nagyon elrugaszkodni a valóságtól. Nyelvezete friss, de nem szlenges, csak amennyire kell. Ebben nyilvánvalóan érdeme van a szöveg éles szemű gondozójának, Róbert Katalinnak.

Vannak a műben kifejezetten szórakoztató részek, ha szabad ilyet mondanom, csíptem a humorát – nem harsány, nem ordenáré, kicsit ironikus, szóval kedvemre való. A történetfűzés – a kissé már elcsépelt naplóforma ellenére – meglehetősen jó, a feszültséget is elég jól adagolja a szerző. Kóstolót kapunk az egy bizonyos körben ismerős álláskeresési-fordulókról, interjúsorozatokról éppúgy, mint a munkanélküli létezés érzelmi hullámvölgyeiről. Igaz, néhol lelki-posta jellegűen általános, máskor felszisszenősen elnagyolt néhány kérdés – de az ember legyen nagyvonalú!

Fekete Judit

Különösen akkor, ha egy napsütéses délutánon egyvégtében elolvasta a könyvet, s nem érzi elfecséreltnek az időt. Sőt: mintha ivott volna egy frissítő, laza fröccsöt. Végül is bírom az olyan nőket, akik képesek némi öniróniára, akik képesek derűsen kezelni nyomasztó helyzeteket is. Ráadásul tetszetősnek találtam, hogy Lilink nem utálta meg szakmáját, sőt éppen szakmai tudásával sikerül magamagát kihúzni a slamasztikából.

Külön tetszett – és növelte a szerző iránti szimpátiámat –, ahogyan köszönetet mondott segítőinek, a mögötte álló csapatnak (Ez biztosan jól jön majd a megfilmesítés után, valami hollywoodi díjátadáson).

Fekete Judit: Az őrület határán
– Kálmán Lili munkanélküli naplója
 

Arany pöttyös könyvek sorozat
Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2017
192 oldal, teljes bolti ár 2699 Ft,
kedvezményes webshop ár 2294 Ft
ISBN 978 963 457 1445