Fesztivál az Oroszlános udvarban, #2: Csárdás | Budavári Palotakoncertek, 2018

Posted on 2018. július 15. vasárnap Szerző:

0


Xénia |

Ahol kőoroszlánok őrzik az udvar díszes kapuját, immár hatodik alkalommal rendezik meg a Buda­vári Palota­koncerteket, idén augusztus 3–5. között. A fesztivállá színesedett rendezvény második ütemében, a Magyar Nemzeti Tánc­együttes lép fel Csárdás! – A Kelet tangója című látványos előadással, amely augusztus 5-én látható először Budapesten. Az est koreográfusa és rendezője a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán.

Csárdás! – A Kelet tangója |

A Budavári Palotakoncertekhez tavaly csatlakozott a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A társulat idén Észak-Amerikában, Kanadában és Európában már számos helyen óriási sikerrel mutatta be a Csárdás! – A Kelet tangója című műsorát.

Hasonlóan az operettszínházi színre vitelhez, itt is dramaturgiai láncra fűzve ismerhetik meg a nézők a Kárpát-medence táncainak szépségét, virtuozitását. A szerelmi háromszög-történetet a néptánc és a népzene nyelvén feldolgozó darab rendezője és koreográfusa a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán. A táncszínházi előadás megmutatja a sokszínű és gazdag zenei világot, amely a táncokat élteti.

Az előadás Budapesten a Budavári Palotakoncertek keretében látható először.

Zene: Árendás Péter, Rossa László, Kelemen László
Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Kiváló Művész

Csárdás! – A Kelet tangója
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekar produkciója

Budai Vár, Oroszlános udvar
2018. augusztus 5. 20.30

Fotók: Váradi Levente

A Budavári Palotakoncertek fő szervezője Pentaton Művész- és Koncertügynökség

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből sokszínű repertoárja épül – a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a néptáncok virtuozitása és a látványos színpadképek.

Zsuráfszky Zoltán évekig volt a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatója, 2007-től az egyesített Honvéd Táncszínház, majd az egész Honvéd Együttes művészeti vezetője, 2014-ben kezdeményezésére a társulat neve Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változott. A magyar etnikum mellett foglalkozott román, szlovák, délszláv, gurál és cigány folklórral. Művészi munkája egyrészt az eredeti néptáncokat autentikusan reprezentáló színpadi megfogalmazásokra, másrészt a hagyományon alapuló, gondolati tartalmú, tematikus jellegű  táncszínházi produkciókra épült.

A Budavári Palotakoncertek felvételét augusztus 20-án a Duna TV tűzi műsorára.

Jegyek kaphatók a www.jegy.hu oldalon, az Interticket országos hálózatában, valamint a Budapesti Operettszínház jegyértékesítési pontjain.