A jó krimi – az jó krimi | P. D. James: Nem nőnek való

Posted on 2018. június 12. kedd Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

A jó krimi kortalan, vagy legalábbis mindig érvényesnek tűnik. Mint a legnagyobb drámák. Mi lehet ennek az alapja? Az emberi viszonyok örökké ismétlődő, ismerős szövevénye? A bűn és bűnhődés kérdésköre? Azt hiszem, a jó krimiben sok minden van, lebilincselő sztori, jól bonyolított – kissé félrevezető – történeti mellékszálak, hiteles szereplők, izgalom. A bűntől való rettegés, és a bűn vonzásának borzongató érzése.

Sokat segít a bűnügyek társadalmi beágyazottsága – esetleg a regény társadalomkritikai töltete. Vagyis nem mindegy, milyen közegbe viszi el a mese az olvasóit (ismerős-e vagy egzotikus ez a világ számára?), s hogy mi az író/olvasó véleménye erről a világról. Nélkülözhetetlen a hosszan fenntartott feszültség, no és persze mindenekfelett a logikus végkifejlet.

A könyv, amiről szólok, jó krimi. Ha nem vesszük figyelembe előzetes ismereteinket – nevezetesen hogy rutinos és elismert szerzővel van dolgunk, aki nem mellesleg az Amerikai Krimiírók Társaságának nagymestere (hogy további címeit ne is említsük) –, akkor is szinte azonnal ráérzünk, hogy itt bizony nem egy kezdő szerző bontogatja szárnyait. P. D. James, a közelmúltban elhunyt brit írónő érti a dolgát. Nem véletlenül került a klasszikusok közé. Könnyeden, lebilincselően ír, aprólékos, de nem tudálékos. Szereplőinek jelleme (valamennyiüké) a szemünk láttára gazdagodik, válnak egyre jobban meg- és kiismertté. A bűnügy szálai pedig apránként világos képet öltenek – ahogy annak lennie kell.

A Nem nőnek való története egyszerűnek tűnik. Egy fiatal férfi indokolhatatlan öngyilkosságáról szeretne megtudni többet az esettől feldúlt apa. A megbízott magándetektívnek – aki ezúttal egy fiatal nő, Cordelia Gray, s ez lesz az első ügye – , nincs könnyű dolga. Ráadásul most veszítette el cégalapító társát-mentorát. Ám bizonyításvágya, mely rendkívül erős, éppen nővolta miatt is, sarkallja, hogy minden apró furcsaságnak utánanézzen. Így aztán, ahogy haladunk a történet egyre kuszábbnak tűnő ösvényein, újabb és újabb titok kerül napvilágra, s mint az analitikus drámáknál, megtudjuk, hogy minden probléma a múlt vétkeiben gyökerezik.

A történet szerint Sir Ronald Callender 25 éves fia, Mark, aki ígéretes történelem-szakos hallgatója a cambrigde-i egyetemnek, váratlanul odahagyja tanulmányait, és elszegődik kertésznek. Alig három hét után öngyilkos lesz. Mi lehet ennek hátterében? Szerelmi csalódás, kábítószer vagy valamiféle identitásválság?

Miközben leállíthatatlan nyomozónk utánajár a dolgoknak, sok mindenről értesül az olvasó. Fontos szerepet kap az írónő által igen jól ismert cambridge-i miliő, az egyetemi oktatók és hallgatók élete, a gazdag elit konfliktusai, a kisvárosi lét is. Nem utolsósorban érzékletes képeket kapunk az ezerkilencszázhetvenes években még sok előítélettel szembesülő fiatal nyomozónőről is. S persze megismerjük az események emberi hátterét, a mozgatóerőként működő jellemhibák és elkövetett bűnök rajzolatát is. Sőt meglehet, újabb bűnök rakódnak a korábbiakra. Talán még a nyomozó élete is veszélybe kerül. Megnyugtatásul: a végén minden kiderül, a kirakós darabjai helyükre kerülnek.

Az olvasói figyelmet ébren tartó kötet a 21. század Kiadó Krimi klasszikus sorozatában jelent meg újra (ugyanis a nyolcvanas években a Fekete krimik között már sikert aratott), Róna Ilona gördülékeny fordításában élvezhetjük. (Előre jelzem, P. D. James további, Cordelia Gray-esetekről szóló művei is benne vannak/lesznek a sorozatban.)

P. D. James

P. D. James: Nem nőnek való
Krimi klasszikus sorozat
21. század Kiadó, Budapest, 2018
280 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2392 Ft
ISBN 978 615 575 9307

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A cambridge-i egyetemről utolsó évében kimaradó, jóképű Mark Callender neveltetéséhez méltatlan módon halt meg: felakasztva találtak rá, a száján halvány rúzsnyommal. Gazdag apja nem nyugszik bele a hivatalos véleménybe, amely szerint öngyilkosságot követett el, és felfogadja a kezdő magándetektívet, Cordelia Grayt, hogy derítse ki, mi kergette a fiát az önpusztításba.
Amikor azonban Cordelia összerakja a minduntalan megdöbbenést keltő és igencsak bűzlő ügy mozaikjait, nem Mark indítékaira, hanem rég eltemetett szennyes titkok és szégyenletes bűnök hosszan kígyózó sorára bukkan, és egyre erősebbé válik a gyanúja, hogy gyilkosság történt.