Még több program az idei POSzTon | Hamarosan indul a 18. színházi találkozó

Posted on 2018. május 24. csütörtök Szerző:

0


Batang felé (Koltai Róbert, Szirtes Balázs)

JVF |

A 2018. június 7. és 16. között megrendezésre kerülő 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának legtöbb előadására, mint minden évben, ezúttal is szinte percek alatt elfogytak a belépők. De a Regős János és Térey János által válogatott 14 előadáson túl is izgalmas programkínálat várja az érdeklődőket. A válogatók villámajánlói a poszt.hu oldalon olvashatók.

Az idei POSzT Fesztivál keretében nagy sikernek örvendő, frissen bemutatott vígjátékokat, illetve a Budapesti Operettszínház valódi csemegének számító musicalgáláját hívták meg a szervezők a Kodály Központba, az érdeklődők pedig a Zsolnay Kulturális Negyedben az elmúlt évek kiemelkedő színházi bemutatói közül válogathatnak.

Évről évre egybeesik a POSzT-tal az Ünnepi Könyvhét is. A hazai könyvkiadók legnagyobb mustrájára idén 89. alkalommal kerül sor Budapesten. A fővárosi rendezvénnyel párhuzamosan Pécsett június 7. és 10. között minden délután egytől este hétig a város legforgalmasabb sétálóutcájában, a Király utca pavilonjaiban mutathatják meg a könyvesboltok és kiadók a legfrissebb kínálatot. Az eseményt szervező Csorba Győző Könyvtár továbbá Retro könyvvásár maratont rendez június 7-16-ig szintén naponta 13 órától (de csak 17 óráig!) a Belvárosi Fiókkönyvtára udvarában található Retrováriumban (Király utca 9.) Ezekben a retró napokban este hattól zenés-irodalmi-filmművészeti programokkal vár mindenkit a Total Art Egyesület ugyanitt, az Összművészeti Udvarba.

A Színházi Dramaturgok Céhének egyik legfontosabb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének előmozdítása, az új narratívák támogatása és elismertetése. A Céh legkiemelkedőbb éves rendezvénye a Nyílt Fórum, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. A tavaly megújult programsorozat vándortáborrá alakult, ennek során az első, budapesti állomáson kiválasztott darabokat a dramaturgok a szerzőkkel szoros együttműködésben fejlesztették tovább. A tábor záróakkordja – Zalaegerszeg és Debrecen után – a Pécsi Országos Színházi Találkozón lesz, ahol a közönség a fórum nyolc drámáját láthatja felolvasószínházi formában.

A 2017/18-as Nyílt Fórum szerzői és színdarabjai:

Drubina Orsolya: Sárkányterminál
O. Horváth Sári: Lenni vagy nem
Lénárd Róbert: Bácskamocsaras
Kovács Dominik, Kovács Viktor: Mintapinty
Maros András, Szálinger Balázs: Phil Collins
Kurta Niké, Tési Dóra: Doboz
Totth Benedek: Afganisztán
Maruszki Balázs: Mennyből az angyal

Folyamatosan bővül a POSzT színházprogramja is. Június 11-én, 20 órai kezdettel a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében lesz látható Christian Gundlach: Batang felé című darabja. A napjainkban játszódó történetben egy demenciába merülő idős férfi, Hubert (Koltai Róbert) és az őt kényszerűségből ápoló fiatal férfi, Alex (Szirtes Balázs) szokatlan, tragikomikus kapcsolatát ismerhetjük meg. A két ember végigéli az idegenségből a legmélyebb férfibarátságig vezető út minden fázisát, míg végül együtt indulnak egy „nagy utazásra”. Batang felé…. Rendező: Gaál Ildikó.

Kálmán-nap (JVF)

Hajdu Szabolcs neve sokaknak ismerős lehet, hiszen az Ernelláék Farkaséknál című munkáját tavaly a POSzT-on láthatta a fesztiválközönség. Az Ernelláék a mai harmincasok-negyvenesek, a fiatal családosok, szülők jellemző problémáit sorakoztatta fel olykor nagyon nevettetően, olykor keményen tükörbe nézve. A mű filmváltozata 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte filmfesztivál fődíját is. Hajdu idei színházi produkciója, a Kálmán-nap már arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődik az ember életében. Nincs több kockázatvállalás, újrakezdeni nincs idő és nincs erő. A rendező  társulata, a Látókép Ensemble lakásszínházi produkcióját idén is Művészetek és Irodalom Háza látja vendégül a Breuer Marcell teremben, június 17-én (21:30).

A zene sem maradhat ki a POSzT repertorjából. A Szabadkikötőben lép fel június 8-án (21:00) az experimental, avantgarde, noise-jazz-punk zenét játszó Gentry Sultan, június 9-én (21:00) a sokfélét ötvöző Kampec Dolores, míg június 11-én (21.00) az OUD jazzkoncertje. Június 13-án (21.30) népzene és irodalom találkozik a Szabadkikötőben: jön a Csoóri Klán Folk. Június 14-én (21:00) az akusztikus gyökerekből táplálkozó Innergarden, június 16-án (21:00) a pszichedelikus funk-rock-beat stílusban zenélő The Qualitons lesz hallható.

Büdös Vornyik banda (Egyébként a büdös vornyik, másképpen vendégküldő tánc, a bukovinai székelyek hajnali lakodalmi tánca.)

A Nappali Bárban június 13-án (20:00) játszik autentikus népzenét a Büdös Vornyik, június 16-án (20:00) Hangácsi Márton énekes-dalszerző estje hallható. De ugyanitt június 8-án (22.00) Lévai Balázs Beállás című könyvbemutatója kapcsán fellép a Junkie Jack Flash zenekar.

A jegyek az előadásokra a http://www.poszt.hu-n, a jegymester.hu-n, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontjában megvásárolhatók. A jegyértékesítéssel kapcsolatos további információkért kövessék nyomon a Poszt Facebook oldalát és a http://www.poszt.hu-t.

Fotók: Jeges-Varga Ferenc (JVF), POSzT