Balance, vagyis egyensúly | Új, tematikus műsor a Fővárosi Nagycirkuszban

Posted on 2015. október 14. szerda Szerző:

1


Duo Claire

Duo Claire

BJI |

A Fővárosi Nagycirkusz e hónap elején mu­tat­ta be legújabb műsorát Balance cím­mel, amely tematikájában és gon­dolatiságában is az egyensúly, a har­mónia köré épül. Valamennyi műsor­szám az egyensúly – a balansz – sokféle­kép­pen értelmezhető kérdésköre köré szer­veződik. Az egyensúly harmóniához vezet, a harmóniának pedig nagyon sok vetülete van. Erről is szólnak a műsor számai.

A fellépők műsorszámai elgondolkodtatnak a környezetünkkel alkotott eleven kapcsola­tunk­ról. Mert amíg az artista meghazudtolni látszik a fizika törvényeit, a katartikus élménybe bele­szövődhet a gondolat: vajon én magam képes vagyok megteremteni az életemben az egyensúlyt?

Ez az alapgondolat jelenik meg a cirkusz művé­szeinek minden egyes produkciójában. Nem kizárólag a testükkel egyensúlyozó X-Treme Brothers (RO) számáról van szó. (Őket látjuk városszerte a plakátokon.)

X-Treme Brothers

X-Treme Brothers

A műsorban a kolumbiai Gerling csoport összekombinálta az acélsodronyon közlekedést (és ugrást) az ún. emberpiramissal. A két kötéltáncos vállhevedert visel, azon ül/áll társnőjük, és ezzel még közlekednek is – háló nélkül. Gerlingék még egyszer megjelennek a porond felett, hatalmas, Halálkerék nevű karusszeljükkel bizonyítják be, hogy szép dolog a gravitáció, de azért nem feltétlenül muszáj ész nélkül tisztelni.

The Gerlings – a Halálkeréken

The Gerlings – a Halálkeréken

Igazi virtust láthat a közönség a magyar Teibler-csoport tradicionális produkciójában, deszkaszámnak nevezik, amikor az ugrócsoport is emberpiramist alkot. Ez is a csoporton belül egymásra figyelés – vagyis a harmónia megnyilvánulása.

A tehetséges lábzsonglőr, Kimberly Lester (GB) nagyon sokféle tárgyat kerget át a légtéren lábról lábra, és mivel igen csinos is a hölgy, produkciójában nem csak páratlan ügyességét csillogtatja meg: fátyoltánccal és némi hastánccal színesíti.

Kimberly Lester

Kimberly Lester

Nem maradhat ki egy cirkuszi előadás palettájáról az állatszám sem. Most kettő is lesz. A német Eva Chris nyolc kis perzsamacskát hoz a porondra, és bebizonyítja, hogy nem minden macska önfejű.

Montico és az oroszlánok

Montico és az oroszlánok

Redy Montico (IT) számának sajátosságát viszont az adja, hogy a viszonylag jól idomítható nagymacskákat kezeli házimacskaként. Vagyis lesz praclizás, bujkálás, együtt heverészés, sőt: némi szelíd birkózás is.

Az ukrán White Fantasy párosa, Dmitri és Szergej zsonglőr számot hozott – és azt a benyomást keltik, mintha kettejüknek legalább nyolc kezük volna.

Flying Ball csoport

Flying Ball csoport

Szintén ukrán a Flying Ball csoport. Ezek a fiúk profi kosarasok, de a játékuk – cirkusz, és cirkuszi produkciójuk igazinál is vadabb meccs, ahol nem csak a labda kosárba dobása számít, hanem az is, hányféle szaltóval tudják elrántani a másik elől a golyóbist. (Ja és ha utána át is megy a gyűrűn? Hát, istenem…)

Két fiatal, most végző artistaiskolás is villog: a Duo Claire a kupolában felfüggesztett hálón mutatja be akrobatikus légtáncát. (Hasonlót eddig inkább erős selyemszöveten láttunk a külföldi műsorok felvételein.)

Flying Farfans

Flying Farfans

Minden cirkuszi program elengedhetetlen része, egy komolyabb trapézszám, a nézőket elrémisztő ugrásokkal, forgásokkal. A Flying Farfans (USA) csapatától a néző aztán tényleg megkapja a magáét, ugyanis a szokásos két, egymással szemben álló trapézt a csoport megduplázta, mégpedig egymást keresztező ugrásokat lehetővé tevő módon.

A számok között a holland Pascal bohóc örvendezteti meg a nézőket, főleg a fiatalabbakat. A kommunikációs eszközként használt síp mindig sikeres, akárhányszor is láttuk korábban. De ez a kommunikáció barátságot és szeretetet hirdet – vagyis harmóniát, a lélek egyensúlyát.

A Flying Ball kosárlabdashow-ja kapcsán a Fővárosi Nagycirkusz kedvezményben részesíti azokat a kosárlabdásokat, akik 10 fős csapatot szerveznek, és bemutatják verseny- vagy szakosztály-igazolványukat, vagy a helyszínen sikeresen dobnak kosárra.

Pascal bohóc

Pascal bohóc

A tematikus műsor mellett a cirkusz útnak indítja Adj arcot a művésznek! programját. Ennek keretében minden előadásra meghívnak a díszpáholyba egy közismert személyt, ahonnan családjával együtt nézheti meg a cirkusz legújabb műsorát. A neves színművészekkel, énekesekkel, írókkal, költőkkel, képzőművészekkel, közéleti személyiségekkel és sportolókkal még közös fotót is készíthet, aki azt szeretne.

Fotók: Urbán Ádám

Balance | Fővárosi Nagycirkusz
(1146 Budapest, Állatkerti krt. 12/A)

Részletek és jegyvásárlás