Bárcsak még többen lennének | László Ágnes: Értékteremtők 2015

Posted on 2015. június 30. kedd Szerző:

0


LászlóÁ_Értékteremtők 2015-bor200Bedő J. István |

Mindent megelőzve felhívom az olvasó figyel­mét, hogy a Hazám-díj egyik kitüntetettjének, Sajdik Ferenc grafikusnak éppen a napokban nyílik ki­állí­tása Budapesten, a rajongók siet­het­nek megnézni!
Habár a Hazám-díjat már sokadik éve adják ki, az ismertsége még mindig eléggé korlátozott. A kitüntetett személyek névsora is ezt a kettős­sé­get mutatja – vannak közöttük világszerte nagy­ra becsült tudósok, közéleti emberek, néme­lyikük inkább idehaza híres, viszont itt a legszélesebb körben. Az idei hét díjazott is hasonló merítésből jön össze – akadémikustól muzsikuson át színművészig és újságíróig.

A kitüntetés nem állami, és nem is pártbeli érdemekért adják – vagyis értéke valódi értékítéletet tükröz. Mint az utóbbi tíz évben mindig, most is jókora beszélgetésekből ismerhetjük meg az érdemes személyek életrajzát, de még inkább pályarajzát, hiszen a díj nem az életKORnak szól, hanem az életÚTnak. Az alábbi felsorolás sorrendjét az ábécérend határozta meg – nincs minősítési különbség benne. Nem sorolom fel a kötetben megszólaltatottak kitüntetéseit, díjait, munkaköreit – akit érdekel, a könyvben megtalálja ezeket. Ha csak az életutak dátumlistáját és a munkahelyeket gyűjtenénk egyetlen mappába, kisebb lexikonkötetet adna ki.

Marosi Ernő középkorra szakosodott művészettörténész, szabadon gondolkodó ember. Az Akadémia tagja, világos javaslatokkal állt a kormányzat elé, mit lenne és lehetne ésszerűen tenni a kultúra finanszírozása érdekében. Belülről látja a művészetpolitika életét, gondjait, torzulásait.

Perényi Miklós csellóművész, egyetemi tanár, „zeneember”. Nagyszerű, világszerte elismert muzsikus. Élete a zene, minden onnan indul és oda érkezik. Racionális elme, aki az érzelmeket a muzsikával szólaltatja meg.

Pogány Judit színművész. Egész nemzedékek számára legelsőként is egy szeretett hang. Akik ismerik vagy csak néhány órát tölthettek a közelében, megdöbbennek, mennyi érzelem mennyi szeretet árad belőle, nemcsak az emberek, de az egész élővilág iránt. Akik pedig élni (és halni!) látják a színpadon, hatalmas vagy rövidke szerepekben, a visítva nevetéstől (Tartuffe) a fuldokló sírásig (Leenane szépe) mindent megélhetnek.

Sajdik Ferenc, grafikus. Emberi gyengeségekkel megáldott-megvert állatfigurái, sosemvolt kajla városának panorámaképei mind-mind egy barátsággal, jókedvvel teli, vágyott, derűs világot mutatnak meg. Boldog lehet, akinek akár csak egyetlen Sajdik-firka lóghat a falán – ránéz és jó kedve támad.

Solymosi Frigyes, kémikus, fiziko-kémikus, egyetemi tanár. Tiszteletreméltó gondolkodó. Nem kizárólag a szakmája dolgaiban szólal meg, hanem társadalompolitikai kérdésekben is. Tudós publicista. Következetesen képviseli, amit helyesnek gondol, és elszomorítja, ha a politikus kikéri a tanácsait, majd – miután megkapta azt a szellemi támogatást, ami nélkül sikereit el sem érhette volna – ejti az egykor nagyra becsült mentort.

Szigeti László, újságíró, szerkesztő. A határon túli magyar irodalmat felkaroló Kalligram Kiadó alapítója. Begyújtott, kikapcsolhatatlan motor, elolthatatlan láng.

Vekerdy Tamás, a sokszínű oktatás és tanulás apostola. Pedig nem tervezte sosem, hogy apostol legyen. Csak éppen megfogalmazta és megteremtette a boldog gyerekkor, az élvezetes tanulóévek fogalmát és gyakorlatát – amíg hagyták. Sikeresen ültette el a szülők gondolkodásában a sokféleség iránti vágyat. A tanárokéban pedig azt, hogy ezt nem csupán szabad, hanem hasznos is megvalósítani. A világ és jövő – remélhetőleg – megint őt fogja igazolni.

Hovanyecz László. Újságíró, egyetemi tanár. Szerkesztője volt ennek a könyvsorozatnak. Posztumusz kitüntetése tisztelgés csaknem másfél évtizedes értékteremtő munkája előtt.

Érdekes összevetni a beszélgetéseket egymással is. László Ágnes készítette az interjúk javát, akárcsak az elmúlt évben (Értékteremtők 2014). Mindenkit alapos felkészültséggel kérdez, és nagy empátiával szólaltat meg. Pedig nem mindegyikük beszél szívesen, Perényi Miklós meglehetősen szűkszavú. Neki a zene a megszólalás eszköze. Könnyebb szóra bírni azokat, akiknek a mesterség eszköze a gazdag anyanyelv: a tudóst, a színészt, az írót. A hosszú életutak különös vagy tragikus fordulatai is derűs tárgyilagossággal hangzanak el. A kérdező megérzi, ha a már kibontott témát illene elhagyni és váltani kell – kérdései elegánsan továbblendítik a beszélgetést.

László Ágnes (Fotó: Gergely Bea)

László Ágnes (Fotó: Gergely Bea)

Szigeti Lászlóval Lacza Tihamér készített interjút. Az ő stílusa egészen másfajta. Hosszú kérdéseiben megvilágítja a kevésbé ismert eseményeket, hiszen a Felvidék/Dél-Szlovákia közel van bár, de amikor még zártak voltak közöttünk a határok, olykor az ott élő magyarokról nem tudtunk többet, mint Tasmánia őslakókról. Szigeti pedig kalandozik a kultúra különféle tájain, és szívesen mesél.

Példaértékű emberek. Bárcsak még többen lennének ilyenek.

László Ágnes: Értékteremtők 2015.
Kossuth Kiadó, Budapest, 2015
200 oldal, teljes bolti ár 2 800 Ft
ISBN 978 963 098 2955

Sajdik cím&helység kal

Petőfi: A helység kalapácsa

Sajdik Ferenc – Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas és Hazám-díjas – grafikus, karikaturista rajzaiból nyílik kiállítás Borúra derűs irodalom címmel a Cultiris Galériában. A tárlat szeptember 5-ig látható.

Örkény István Könyvesbolt (1037 Budapest, Szent István krt. 26.)

Megnyitja: Kernács Gabriella művészettörténész – 2015. július 2., csütörtök, 17.30

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A könyv azokat a neves és nemzetközileg is elismert személyiségeket mutatja be egy-egy portréinterjú formájában, akik 2014-ban megkapták a Hazám-díjat: Marosi Ernő, Perényi Miklós, Pogány Judit, Sajdik Ferenc, Solymosi Frigyes, Szigeti László, Vekerdy Tamás és posztumusz Hovanyecz László.

Gondolataikat, érzelmeiket, hitvallásukat, pályaívüket, fontos és tanulságoktól sem mentes életrajzi történeteiket ismerheti meg az olvasó.

A XXI. Század Társaság rangos kitüntetését minden év novemberében a magyar szellemi élet hét kiválósága veheti át értékőrző és értékteremtő életműve elismeréseként. A díj a feledés elleni emlékezést, valamint példát adó értékeink megbecsülését szolgálja ezzel a könyvvel együtt. Hagyományteremtő módon a díjazottakkal készített életinterjúkat 2005-től kötet formájában jelenteti meg a Kossuth Kiadó.