Ej, de kis helyes… | Hindi Brooks: Romance.com

Posted on 2015. február 14. szombat Szerző:

0


romance.com_EDV0464_ÁLLÓ

Molnár Piroska (Nora), Sipos Vera (Terry)

Bedő J. István |

„Minden jól ki van találva, / a popsi belefér a nadrágba.” Igen, a régi Göm­bölyű dalt idézi fel a Rózsa­völgyi Szalon új bemutatója. Sok igazán újat nem lehet kitalálni a szerep­­csere, fél­re­­értés, ráis­me­rés, össze­veszés, ki­bé­­külés téma­körben – Hindi Brooks sem akart többet egy kedves mulat­ságnál.

Amikor a színlap előre elárulja az összes fordulatot, legfeljebb azon morfon­­roz­hatunk, hogyan bontja ki a szerző az alap­helyzetet, és hányat csavar rajta. Alapállás: testes, unatkozó nagymama karcsú, szép unokalánnyal (Terry), a sarki bisztróban meg unatkozó, egész nap a laptopját nyúzó özvegyember (Benny), és ifjú barátja, a színészi álmokat dédelgető pincér/pultos, Don.

Nora nagymama laptopot kap az elfoglalt lánykától, hogy azt nyúzza, ne őt. Özvegyember a neten társkeresőzik, nagymama megadja magát a gépnek és a világhálónak, mindketten fiatalnak hazudják magukat (modell: a legkézenfekvőbb, a közelükben lévő lány és fiú). Ja és a lánykának van egy pasija (brokkolihuszár – © Nora nagyi), egy karmikus, spirituális, vegetáriánus jógaoktató – az elviselhetetlenség határához roppant közel… Jelentkezzen, aki nem találja ki, mi lesz ebből.

Molnár Piroska (Nora), Jordán Tamás (Benny)

Molnár Piroska (Nora), Jordán Tamás (Benny)

Nem is ez az érdekes. Hanem a hogyan. Az első néhány perc Molnár Piroskáé, az egyre magányosabb nagyié, aki szíve szerint nem hagyná felnőtté válni Terryt, a lassan harmincas, de már befutott könyvelőt (Sipos Vera). Ahogy Molnár Piroska duzzog, fintorog, sértődik, leszólja Terry pasiját (Jef – Formán Bálint), azzal teljesen elnyeri a néző figyelmét. A megosztott színpad másik szelvénye pedig a sarki bisztró, a gyömbérsör-rajongó vén csókával (Jordán Tamás), aki még azt hiszi (na jó, reméli), hogy neki áll a zászló, és késő-huszonéves macsóként lekaszálhat valami hozzá (egyáltalán nem) illő friss húst.

Jordán szinte karikatúrává szabja a kitalált – Rómeó fedőnevű – fickó imázsát. Ami megint csak ütögeti a kézenfekvő megoldás határát… De egyszer csak céltábla sétál a kilőtt nyíl elé. Júlia névvel és hasonló korosztályú avatarral jelenik meg a hálón Nora nagyi. A csetelésből kialakuló kapcsolatféle kimenetele, mint említettem, kitalálható, de itt bukkan fel az első önálló szerzői ötlete Hindi Brooksnak: hogy a hamvas pornó felé hajló párbeszédben a két özvegy rájön arra, hogy igenis, még vágynak némi testi gyengédségre, érintésre, simításra.

Formán Bálint (Jef), Sipos Vera

Formán Bálint (Jef), Sipos Vera

Sipos Vera kedvesen, de felszínesen mutatja meg az önálló lányt, aki valójában csak azért szalad bele egy eljegyzésbe, mert érzi a szinglipánikot, hogy valamiről lemarad. Pedig a jógaoktató Jef rémisztően különbözik tőle. Terry/Sipos két lábbal a földön jár, Jef/Formán spirituális hivatkozásai, algaétkezései, céltudatos, egészségközpontú életmódja, belső terére figyelő meditációi alapvetően valaki máshoz szólnak. Semmi közük Terryhez. Megkéri a lány kezét, mert a Rák–Bika páros szuper csillaggyermek ígéretét hordozza. Jellemző módon még azt sem tudja, milyen színű a lány szeme. (A fenébe, ez is olyan közhelyes!)

Mi lesz ebből, Benny? (Jordán Tamás)

Mi lesz ebből, Benny? (Jordán Tamás)

Az ötödvonalbeli reklámfilmszínész/pincér Dont Domokos Zsolt hozza, és a természetességével lesz szimpatikus. Pedig ő is füllent, lódít, hamisít, de hát azért csakis ő az igazi fiú Terry számára. (Megint egy közhely.) Sipos Vera is akkor válik a sótlan könyvelőből nővé, amikor és ahogy ez a fiú rátekint…

És minél jobban utáljuk Jefet, annál jobban kedveljük ezt a négy lökött hazudozót. Vagy fordítva. Ruttkay Zsófia fordítóként és dramaturgként is pergő, jó szöveget tett a színészek kezébe. Az egyszerű osztott mezős díszlet Enyvvári Péter praktikus megoldása. (Csodákat nemigen lehet tenni, hasonló volt a Gyógyír északi szélre  helyszíne is, csak ott még e-maileztek a színpad két oldalán.)

Találtam egy picike, rejtett poént az előadásban, Hindi Brooks fintorát. Jef A belső béke című könyvet ajándékozza Nora nagyinak. (Aki előre utálja…) A közelben ülők láthatják, hogy a címlap szerint a könyv szerzője azonos a darab írójával. (Így kerülhetjük el a sértődéseket és a pereket…)

Terry és Don (Domokos Zsolt) tangója

Terry és Don (Domokos Zsolt) tangója

Végül is, ami a színpadról jól jön le, azt Dicső Dániel rendezte olyanná, hogy a néző végig mulasson. És eltekintsen attól, hogy minden fordulat jajdenagyon kiszámítható. Van azonban benne néhány tíz pontot érő villanás… Molnár Piroskának egy mozdulata, amivel a mindent jótékonyan eltakaró háziköntöst kissé nőiesebbre (értsd: szexisebbre) tágítja – lenyűgöző… (Jelmez: Cselényi Nóra.) És Sipos meg Domokos hirtelen felindulásban elkövetett tangója – kilóg mindenből, prózából, előadásból, volta­képpen csak bemelegít a vállaltan giccses fináléra. De az a tangó! Az nagyon jó.

Fotók: Éder Vera

Rózsavölgyi Szalon (1052 Budapest, Szervita tér 5.)

Részletek, jegyrendelés