Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 2. – Idővihar a kádban

Posted on 2013. január 3. csütörtök Szerző:

0


Nesbo_DrProktorKETTŐ-borDoktor Proktor, a kétbalkezes feltaláló Párizsba indul, hogy megtalálja szerelmét, Juliette Margarint. Ám útközben valami szörnyűség történik vele. Bullét és Lisét is csak képeslapon tudja értesíteni, hogy segítséget kérjen a vörös hajú nagydumástól és okos barátnőjétől. A két tízéves útnak indul, ám titkon követi őket a rettenetes Raspa, a professzor hajdani, gonosz asszisztense…

A világhírű skandináv krimiíró több mint 20 nyelven megjelent sorozatát elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Fordító: Petrikovics Edit

*

Jo Nesbø Norvégia egyik legnépszerűbb írója, számos irodalmi díjat nyert, regényeit több mint 20 nyelvre lefordították. Nemcsak mint író, hanem mint közgazdász, újságíró és zenész is sikeres. Eredetileg profi futballistának készült, álma az volt, hogy a Tottenham Hotspur csapatában csinál majd karriert. Vajon mi lett volna, ha 19 évesen egy sérülés következtében nem szakadnak el a keresztszalagok mindkét térdében…?

„A foci minden időmet elvette, nem sokat törődtem a tanulással. A gimnázium végén, mikor kezembe adták a bizonyítványom, cseppet sem lepődtem meg a gyalázatos jegyek láttán. Sajnos rá kellett döbbennem, hogy nem sok lehetőségem van továbbtanulni. Vettem egy nagy levegőt, és jelentkeztem katonai szolgálatra Norvégia legészakibb részére. Az ott töltött három év alatt minden éjszakám és hétvégém azzal telt, hogy bepótoltam a gimnáziumi lemaradásomat. Sikerrel.”

Az írás, történetek kitalálása már pici gyerekkorától kezdve érdekelte. „Családunkban – írja magáról – apám és anyám is, ha csak tehette, olvasott. A példa ragadós volt. Hétéves lehettem, mikor leemeltem a polcról William Golding: A Legyek ura című könyvét, és megkértem apám, olvassa föl nekem. Ez persze nem a rendkívül korán megmutatkozó jó ízlésemről árulkodik, leginkább azért választottam a Legyek urát, mert a borítóján egy véres disznófej állt egy póznára erősítve. Miközben apám olvasott, arra gondoltam, én sokkal izgalmasabban meg tudnám írni ezt a történetet.”

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 2. – Idővihar a kádban
Kolibri Kiadó, 2012
416 oldal
ISBN 978 615 523 4125