KönyvMolyNap az Akvárium Klubban – 2012. április 23.

Posted on 2012. március 27. kedd Szerző:

4


1996-ban az UNESCO április 23-át a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapjává nyilvánította. A világnaphoz kapcsolódóan egyre több országban szerveznek különböző, az olvasást népszerűsítő és a szellemi tulajdon védelmét támogató programokat.

A világnap alkalmából idén először kerül sor olyan, civil, közösségi kezdeményezésű eseményre, ahol a magyar olvasók ünneplik a könyvet és az olvasást. A helyszín az Akvárium Klub, a házigazdák pedig könyves közösségek, könyvekkel foglalkozó internetes portálok, alapítványok.

A program 11 órakor sajtótájékoztatóval kezdődik, amelyen a könyves világnapról, a nap hazai programjairól és a szintén civilek által szervezett téli könyvvásárról is szó esik – mindez a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált követő napon. Beszélünk majd a nap fő témájáról, a hazai könyvkiadás és könyvterjesztés helyzetéről is, olvasói szemszögből.

12 órától a gyerekeké a terep. 15 óráig iskolai osztályokat, csoportokat várunk előzetes bejelentkezés alapján. A tanóra hosszúságú foglalkozásokon kortárs, a korosztálynak szánt, de talán kevésbé ismert szövegekkel foglalkozunk majd. Alsósok és felsősök, fiúk és lányok számára egyaránt kínálunk programokat.

Akvárium Klub15 és 19 óra között az Akvárium Klub könyvklubbá alakul. A belépő egy tetszőleges könyv, amit az Akváriumban létrehozandó KönyvMolyPolcra helyezünk el, amit aztán bárki bármikor leemelhet a polcról, akár haza is vihet, de azt kérjük, hogy vagy hagyjon ott helyette mást, vagy hozza vissza. A délután programja még alakul. A helyszín lehetőséget ad akár több, egymással párhuzamosan zajló beszélgetésre, eseményre is. Ötleteket várunk a moly.hu tagjaitól, a könyves oldalak és blogok szerzőitől e-mailen. Meghívunk szerzőket, hivatásos és hobbiból olvasó kritikusokat, illusztrátorokat, képregényrajzolókat, fordítókat. Április elejéig véglegesítjük a programot. Az előző napokban zajló könyvfesztivállal ellentétben itt nem lehet vásárolni, csak barátkozni egymással és a könyvekkel. Természetesen, ha a kezdeményezést megtámogatja egy könyvkereskedelmi cég vagy egy kiadó, lehetőséget tudunk adni elsősorban az on-line vásárlásra.

A helyszínt az Akvárium Klub ingyen bocsátja rendelkezésünkre.

Háttér

Április 23. szimbolikus nap az irodalom történetében. 1616-ban ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, Cervantes és Shakespeare. Ugyanezen a napon több jelentős irodalmi személyiség születésnapját is ünneplik a világ olvasói, többek között Maurice Druon, a nálunk is kedvelt Elátkozott királyok írója, vagy Vladimir Nabokov, a Lolita szerzője. Az UNESCO így ezt a napot választotta, hogy tiszteletet adjon a könyveknek és a szerzőknek, ugyanakkor arra ösztönözzön mindenki, főként a fiatalabb nemzedékeket, hogy felfedezzék az olvasás örömét.

Könyvekből készült szobor Buenos Airesben - Marta Minujin készítette a könyv fővárosa cím elnyerése alkalmából 2011-ben

Könyvekből készült szobor Buenos Airesben - Marta Minujin készítette a könyv fővárosa cím elnyerése alkalmából, 2011-ben

Az ötlet eredetileg Katalóniából származik, ahol április 23-án, Szent György napján szokás, hogy minden eladott könyv mellé egy szál virágot adnak ajándékba. Az elmúlt években egyre bővült azon országok sora, ahol megülik a könyv ezen ünnepét. Spanyolország mellett nagyszabású programokat tartanak Németországban, az USA-ban és Nagy-Britanniában, de bekapcsolódott a programba Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Olaszország, Marokkó, Pakisztán, Mauritius, Omán, Haiti, az Egyesült Arab Emirátusok, Hongkong, Kanada, India, Indonézia, Ecuador, Belgium, Luxemburg, Szlovénia, Macedónia és Brazília is.

2001 óta minden évben kiválasztják a világ Könyv-fővárosát is, egy várost, amely egyik világnaptól a következőig, tehát április 23-tól a következő év április 22-ig viselheti ezt a címet. Az első, nem meglepő módon, Madrid volt, idén az argentínai Buenos Airestől Jereván, az örmény főváros veszi át a stafétabotot, majd egy év múlva Bangkoknak adja tovább. A kiválasztási folyamatban az UNESCO mellett a kiadók, a könyvkereskedők és a könyvtárosok nemzetközi szervezetei is részt vesznek.

Helyszín: Akvárium Klub, Budapest, Erzsébet tér

Időpont: 2012. április 23.