Nyitott könyvespolc | Olvasótoborzás a KöKi terminálban

Posted on 2012. január 21. szombat Szerző:

0


olvassvele.com

Mától látogatható a KöKi Terminálban a Kispesti Munkásotthon (KMO) kezdeményezése, a Nyitott Könyvespolc. A művelődési központ által életre hívott Nyitott Könyvespolc egy olyan külföldi példa meghonosítása, amely méltán tarthat számot sokak érdeklődésére.

A KMO ötletéhez partnernek mutatkozott az újonnan megnyílt KöKi Terminál, ezért most a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében megnyílhat a bevásárlóközpont második emeletén a KMO Nyitott Könyvespolc.

Nyitott Könyvespolc - KöKi

A nyitott könyvszekrény ötlete a performer-duó Clegg & Guttmanntól származik. Az első szekrényeket 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. Ennek a célja az volt, hogy a könyvekhez ingyen, mindenféle regisztráció nélkül, bárki és bármikor hozzáférhessen. Később hasonló könyvszekrények jelentek meg Bonnban, Grazban, majd Bécsben. A szekrények hamar népszerűvé váltak, rendben tartásukat pedig mindenféle szervezés nélkül, önként végzik a járókelők.

A polc állománygyarapodásának több módja van. Számos könyvkiadó támogatja könyvadománnyal, de bárki magánszemély is felajánlhat, sőt ajánlással is elláthatja könyveit (pl. miért tetszik éppen az a könyv, kinek ajánlaná stb.).

A KMO Nyitott Könyvespolc használata roppant egyszerű: aki el akar olvasni egy könyvet, leveszi a polcról, és amikor elolvasta, visszahozza. Ha megtartaná, azt is megteheti, de cserébe hozzon (illik hoznia) egy másikat helyette. Így az állomány cserélődik, de mindig nagyjából állandó mennyiségű könyv áll az olvasók rendelkezésére. Akinek olyan könyv van a tulajdonában, amit már olvasott, esetleg több példánya van belőle, vagy éppen nem igazán nem tetszik neki (ami nem jelenti azt, hogy másnak sem tetszene) – elviheti a Nyitott Könyvespolcra.

A KMO Nyitott Könyvespolcának támogatói a megnyitás pillanatában: Apáczai Kiadó, Garbo Kiadó, Jaffa Kiadó, Kossuth Kiadó, KöKi Terminál, K.u.K. Kiadó, KvízKaland Klub, L’Harmattan Kiadó, Társalgó Galéria, Tesloff Babilon Kiadó.

Helyszín: Köki Terminál bevásárló- és szabadidőközpont, 2. emelet (1191 Budapest, Vak Bottyán utca 75. A-C)