»Kezdetben volt a rózsaszín…« | Winkler Barnabás gyűjteménye

Posted on 2012. január 20. péntek Szerző:

1


olvassbele.com

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed karácsony előtt megnyitott új állandó kiállítása a Winkler Barnabás gyűjteményét bemutató, »Kezdetben volt a rózsaszín…« című tárlat. Ez azokat a mindennapi használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek.
Zsolnay rózsaszín edények
A bemutatásra kerülő használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották, nagy mennyiségben, egyre jobb minőségben. Ezek a tárgyak a vékonyfalú vízvezetékcsövekkel és az építésdíszítésre szolgáló terrakotta elemekkel együtt szolgálták a fejlődő üzem megélhetésének alapját.

A magángyűjteményben az érintetlen konyhai eszközöktől a gyermekjátékokon át az évszázados halas tálig megtalálható mindaz, ami a Zsolnay-gyár történetét oly kevéssé ismert módon, mégis meghatározóan vezette. Habár a tárgyak tömegtermelésben készültek, mégis minden darab egyedi, mindegyiknek rejtett története van.

A kuglófsütők, vizeskancsók, zsírosbödönök csoportja nem csupán korrajz. Bemutatják a századforduló körüli élet egy szeletét, de emellett történetet is mesélnek. Elmondják, hogy a gyár, a nagy és dicső, világhírű Zsolnay mindig is hagyománytisztelő volt. Újításaik mögött ott maradtak a polgári konyhák polcain megbújva azok a rózsaszín edények, amelyek a megbecsülést valójában lehetővé tették.

A kiállítás bevezető terme a rózsaszín termékek raktárának egykori hangulatát idézi fel, melyről Zsolnay Vilmos unokája, Mattyasovszky Zsolnay Margit így ír visszaemlékezéseiben:

Zsolnay rózsaszín edény»Megépült a Felsővámház utca mentén húzódó emeletes raktárépület. Az emelet végestelen végig a rózsaszínedény-raktár foglalta el: háromszázharminc különböző forma, nyolcszáznegyven nagyságban, illetve kivitelben. Volt itt minden a játékedénykéktől a konyhaedényen át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészlettől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig. Amikor a déli hosszú ablaksoron besütött a nap, még a levegő is rózsaszínűnek látszott. Ez a tökéletesen kidolgozott, egyenletes rózsaszín máz volt az 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérletek eredménye, és hosszú éveken át ezzel mázoltak mindenféle használati edényt. A szép szín annyira megnyerte a közönség tetszését, gyártása pedig olyan méreteket öltött, hogy szükségessé vált egy ilyen óriási raktár építése.«

Az alapító Zsolnay Ignác 1853-tól 1865-ig vezette a manufaktúrát. Miután bátyja, Zsolnay Vilmos teljesen átvette tőle a gyárat, indult igazi fejlődésnek a termékek fejlesztése. A „Kezdetben volt a rózsaszín…” című gyűjtemény a használati tárgyak legjavát kívánja a látogatók elé tárni. A kiállítás megmutatja, hogy az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találunk közöttük két egyforma kinézetűt. A „rózsaszíneknek” hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. Hasonlóságuk sokfélesége bizonyítja eredetiségüket és minden darab egyedi szépségét. De igazán a boroskancsók és zsírosbödönök nagyszámú együttese a lenyűgöző. Legtöbbjükön látszik a magas életkor, de életben maradásuk bizonyítja, több mint száz éven keresztül szeretettel és vigyázva használták őket.

A rózsaszín használati tárgyak az évek során fürdőszobák, konyhák, ebédlők és dolgozószobák kedvelt tárgyaivá váltak. Hazánkban ugyanúgy, mint a szomszédos országokban. Használták és kedvelték ezeket a termékeket falusi konyhán, vidéki fogadóban éppúgy, mint városi háztatásokban, éttermekben. A legtöbbet egyszerű tányérból, boroskancsóból és zsíros, illetve lekváros bödönből készítettek.

Winkler Barnabás

Winkler Barnabás

A fajansz-porcelán anyagú edényekből készítettek más színű fedőmázzal is – kék, sárga, barna, natúr edények is előbukkannak – de a használati tárgyak ezekben az évtizedekben jellemzően rózsaszínűek voltak, egészen a porcelán hazai térhódításáig. A kezdeti tárgyakhoz hasonló formájú és kinézetű porcelán használati tárgyak, melyeket szinte napjainkig gyártottak, már jellemzően fehér színűek voltak.

A manufaktúra fejlődése során a kezdeti, teljesen sima formák lassan, színük megtartása mellett díszesebbé váltak. Sokszor az egyszerű, népi eredetű edények felületükön domborított, sokszor stukkóhoz hasonló rátétekkel gazdagodtak vagy formájukat megtartva a kiégetett edényekre kerülő kézi festéssel váltak egyedibbekké. A használati tárgyak formai változásainál észrevehető a dísztárgyakhoz való közeledés, de az edények jellemző színe, a rózsaszín, még hosszú ideig tovább élt. A fejlődés évei során nyomon követhető a vidéki igények kiszolgálására, valamint a városi polgárság számára tervezett használati tárgyak finom szétválása. A használati tárgyak kínálatát valamennyi fejlesztés még változatosabbá és keresettebbé tette. A bemutatott jelzésértékű enteriőrök a tárgyak sokrétűségét és széles körű használatát tárják a látogatók elé.

»Kezdetben volt a rózsaszín…« Winkler Barnabás gyűjteményének állandó kiállítása

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed E19-es épület