A fajok eredete Pécsett | A „nézőművészetisek” a Kulturális Negyedbe mennek (program)

Posted on 2012. január 18. szerda Szerző:

0


Ki írhatna viccesebb dialógusokat egy pszeudo-darwinista komédiához Tasnádi Istvánnál? Ki rendezhetne jobb filmet a csirkéknek Mucsi Zoltánnál? Ki lenne rátermettebb csirkefilm-producernek, mint Scherer Péter, s ki odaadóbb csirkegondozó, mint Thuróczy Szabolcs?

Mucsi Zoltán

A fajok eredete a Pécsi Kulturális Központ új helyszínén, a Zsolnay Kulturális Negyedben található É78-ban vendégszerepel. A 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port. hu különdíját nyert előadás február 2-án 19 órai kezdettel láthatja a nagyérdemű. (A Nézőművészeti Nonprofit Kft. produkciója.)

A „nézőművészetis fiúk” ezúttal Darwin tanai nyomán egy kortárs magyar ökológiai monitoringot állítottak színre három férfi és egy kakas szereplésével, ami az evolúció szempontjából csak biológiailag zsákutca, színházilag nem. A formai kísérlet a tudományos ismeretterjesztést a költészettel próbálja meg ötvözni,

A emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem, röpke néhány milliárd év elteltével, létrejön a Szellem, és közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.

„Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirkelét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalomjáték három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.” (Részlet egy kritikából)

A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István
Rendező: Dömötör Tamás
Szereplők: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs
Munkatársak: Pap Janó, Gyulay Eszter, Mátis Inez, Mervel Miklós, Kálmánczhelyi Zoltán

Forrás: www.zsolnaynegyed.hu