Egy ember és egy nép – A király beszéde (film)

Posted on 2011. november 30. szerda Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Nincs könnyű helyzetben az uralkodóház sarja, ha az atyát jog szerint követő testvér magánéletre hivatkozva lemond a trónról, és emiatt olyan feladattal kell szembesülnie, amelyet sosem kívánt, és amelynek ellátásában komoly fizikai defektus gátolja. V. György brit király másodszülött fia, Albert yorki herceggé ütését követően különböző hivatalos eseményeken képviselte a királyt, ám közismert beszédhibája miatt sokszor kényelmetlen helyzetbe került. Később fivére, VIII. Edward pár hónapos regnálása után, 1936. december 12-én VI. György néven lépett a trónra.

A király beszéde

Colin Firth

A király beszéde című film II. Erzsébet édesapja, VI. György dadogását helyezi a történet középpontjába, és ezen keresztül mutatja be a huszadik század történelmének egy meghatározó időszakát, amikor a brit királyságnak és egész Európának a hitleri Harmadik Birodalommal is szembe kellett néznie. Ebben a történelmi pillanatban pedig a népnek igencsak szüksége volt egy erőskezű, határozott uralkodóra. Arról azonban, aki nem képes a nagy tömegek vagy a rádió mikrofonja előtt elmondani egy beszédet, nehezen állítható a magabiztosság. Márpedig a huszadik század hajnalán, a rádió korában már nem elegendő a nép körében vagy hivatalos eseményeken integető uralkodó szerepe. Szólni kell a néphez, és szárnyalnia kell annak a hangnak, sőt zengenie. Minderre dadogva egészen biztosan nem képes az ember. Valljuk be, ez komoly hátrány, ha államférfiról van szó.

Bár Albert herceg nem tervezte, hogy elfoglalja a trónt, de a kínos fogyatékosságot így is, úgy is orvosolnia kellett. Számtalan orvos kínálta terápiát kipróbált, mígnem találkozott Lionel Logue-gal, aki szokatlan módszerekkel kísérelte meg folyamatos beszédre bírni az uralkodót. Filmjében Tom Hooper erről a találkozásról szól.

Logue módszerei azért sem voltak mindennaposak, mert a terápiás találkozások alkalmával félretolta az etikettet; ilyenkor a főnemes és beszédpartnere egyenrangú partner volt. Elvégre a király is csak ember, aki különféle pszichés gondokkal küszködik a nem mindennapi elvárások szorításában. A naponta ismétlődő beszélgetések során a herceg szép lassan megnyílik a tanító előtt, és a hivatalos formulák helyét a bizalom veszi át.

Geoffrey Rush

Geoffrey Rush

A király beszéde nem hordoz magában hatalmas drámai szituációkat. Egy szokatlan – és a nyilvánosság számára láthatatlan – problematikus helyzetről mesél, ami a ólomszürke évek eseményeinek árnyékában zajlott le. A film kulcsa éppen ezért a színészek kezében van. Szerencsére fantasztikus a színészgárda. Colin Firth lenyűgöző hitelességgel formálja meg a dadogós államfőt, élete eddigi talán legjobb alakítását nyújtva. Geoffrey Rush ügyesen mozog a különc beszédtanár szerepében, jelenléte a csöndes humor biztos forrása. A görcsökkel terhelt uralkodó és az intelligens sajtkukac kettősére jobb párost nehezen lehetne elképzelni. S ott van még Helena Bonham Carter, aki csöndes alázattal formálja meg az uralkodó hitvestársát. Pontos alakítás.

Nem könnyű az uralkodó élete sem. Hivatását nem maga választja. Rangért és dicsőségért az egész embert kérik cserébe. Mindenkor és mindenhol királynak lenni – embert próbáló feladat. Önuralom, hit és alázat kell hozzá. Önmagunk és egy egész nép iránt. Saját árnyékunkon csak akkor tudunk túllépni, ha megtanulunk mosolyogni hiányosságainkon. A filmbéli helyzet finom cinizmus és szarkazmus kíséretében formálódik. Elvégre az uralkodóházi etikettre is ráfér a lazítás.

A király beszéde talán éppen azáltal emelkedik ki a kosztümös filmek sokaságából, hogy a hátteret hozza az előtérbe. Nélkülözi a súlyos történelmi helyzetgyakorlatokat, sokkal inkább az emberre fókuszál. A zajos nyilvánosság helyett a halk háttérmozgásokra irányítja a figyelmet: két férfira egy üres szobában, ahol egy embernek, legyőzve saját félelmeit, azt kell megtanulnia, hogyan adjon reményt és erőt sok millió honfitársának.

Tom Hooper: A király beszéde (The King’s Speech), 2010 – angol filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. február 3. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Tom Hooper
Forgatókönyvíró: David Seidler
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Operatőr: Danny Cohen

A főbb szerepekben:

Colin Firth (VI. György király)
Helena Bonham Carter (Elizabeth királynő)
Geoffrey Rush (Lionel Logue)
Guy Pearce (VIII. Edward király)

Posted in: Film, NÉZŐ