»Arcok« | Grafikus házaspár animációs kiállítása Szegeden

Posted on 2011. november 24. csütörtök Szerző:

1


Írta: olvassbele

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek alkotásaiból nyílt a szegedi Kass Galéria új időszaki kiállítása. A grafikus házaspár alkotásai 2012. február 29-ig láthatók.

Keresztes Dóra: Villon-balladák

Keresztes Dóra: Villon-balladák

Mindkét művész grafikusként kezdte pályáját – Keresztes Dóra Kass János tanítványa volt –, de később az animáció is fontos szerepet kapott munkásságukban. Keresztes rajzfilmjei főként a gyerekeket szólítják meg, Orosz fanyar humorú animációi elsősorban a felnőtteknek szólnak. Mindkét művész alkotásaiban központi szerepet kap a határtalan fantázia: Keresztes Dóra a szárnyalás mestere, míg Orosz István az optikai játékok szerelmese.

Orosz grafikái más-más szemszögből szemlélve új értelmet nyernek- egyik sorozatán például a hétköznapi cselekvések koponyákat formáznak. Más rézkarcain a tájképekből körvonalazódnak ki híres művészek portréi, így sejlenek fel Mozart, Liszt vagy Dürer vonásai. A kiállítás egyik érdekessége a Printers című nyomat, mely fejjel lefelé fordítva teljesen új jelentést kap.

Orosz István: Shakespeare

Orosz István: Shakespeare

A Kass Galériában a grafikák mellett hat animációs film is megtekinthető, többek között az Álomfejtő és a De Profundis, melyek mellett a házaspár eddigi egyetlen közös alkotását, az Arcok című kisfilmet is láthatja a közönség.

Keresztes Dóra és Orosz István

Keresztes Dóra és Orosz István

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek kiállítása

Helyszín:  szegedi Kass Galéria

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 29-ig