Mindörökkön örökké, vagy nem – Twilight saga

Posted on 2011. november 15. kedd Szerző:

0


Írta: Oroszi Agi

Alkonyat - ÚjholdWho wants to live forever? Most nem a Queen és a Hegylakó jutott eszembe, hanem az új vámpírláz, amely ismét tűzbe hozta az egész világot. Az Újhold (New Moon) című film Stephenie Meyer azonos című regényéből készült. Mert nem elég olvasni a történetet, ezt látni kell, hogy ott legyünk benne mi is.

A közkedvelt videomegosztó portálon tucatjával nézhetünk meg rajongók által készített filmelőzeteseket (fanmade trailer) már a sorozat negyedik kötetéből is. Ezeket a házilag szerkesztett klipeket végigpörgetve képet kaphatunk arról, mi is az olvasó, illetve néző óhaja a történet kimenetelét illetően. Ez pedig határozottan megmutatja, hogy az emberek romantikára, érzelmekre, síron túl is tartó hűségre vágynak igazán.

Lefogadom, a nagy többség azért drukkol, hogy Bella (Kristen Stewart) és Edward (Robert Pattinson) egymáséi legyenek végre (örökre). A rajongók kisebb hányada pedig abban reménykedik, hogy Bella Jacobot (Taylor Lautner) választja a halál helyett. (Ugye van ilyen tábor?)

Edwardnak nem állt módjában választani élet és halál között, ezt megtette helyette édesanyja, amikor kezelőorvosa kezébe helyezte fia további sorsát. Az öröklétre kárhoztatva Edward nehéz helyzetbe került. Hiszen az átváltozással nem szűntek meg érzései, vágyai. A vámpírság nála biológiai állapot. Edward lélekben nagyon is emberi maradt, aki sok-sok évtizeden keresztül kénytelen volt távol tartani magát mindenkitől. Létezése elszigetelt és végtelenül magányos volt.

Alkonyat - Újhold

Aztán jött Bella, a halandó, aki annyira elveszettnek tűnt, mintha már rég feladta volna az életet. Lesz, ami lesz alapon nem félt Edwardtól. Akkor sem kezdett sikoltozni, amikor rájött a fiú titkára. Sőt, kijelentette: ez mind nem számít. És leghőbb vágya meghalni azért, hogy éljen. Edwarddal. Na, ez azért félelmetes!

Bella hozza a társfüggők szokásos figuráját, amely azért nem túlságosan feltűnő, mert egy tizenhét éves lány szerelméről van szó. Megbocsátjuk neki. Aztán saját, mindent elsöprő nagy szerelmeink jutnak eszünkbe, amikor bármire képesek lettünk volna azért, hogy örökké tartson. De csak a szép és jó része.

Tegye fel a kezét az, aki képes az örök szerelemért a halált választani? Nem Robert Pattinsont, ő köszöni szépen, a korábbi felajánlásokkal sem kívánt élni.

A mesékből és különféle történetekből megtanultuk, hogy az örök szerelem az egyik legcsodálatosabb dolog. És minden egyes szerelemben ezt a felhangot keressük: a boldog mámor tartson örökké. Ezért szeretnénk, ha Bella és Edward szerelme elől minden akadály elhárulna. Teljesen figyelmen kívül hagyva történetük nonszensz vonalát: egy vámpír és egy halandó szerelméről van szó. De annyira jó a rózsaszín felhőn ücsörögve ábrándozni a valóság helyett!

Alkonyat - Újhold

És mi a valóság? Ki tudja? Aki csak élni akar, abban nem munkál semmilyen önpusztító hajlam. Boldog és elfogadja saját sorsát, tiszteletben tartva az élet és halál tényét meg a kettő között húzódó határvonalat. Eszébe sem jut játszani ezzel, vagy összekeverni ezt a két tételt. A józan ész pedig megáll és toporog amiatt, mert Bella meghalna azért, hogy élhessen?!

Milyen boldog vég ez?!

Jogosan drukkolnak azok is, akik abban bíznak, hogy Bella Jacobot és az életet választja. Mert ez az életszerűbb választás.

És az igazság? Igazából tisztában vagyunk azzal, hogy teljesen csak saját magunkra számíthatunk, ha a boldogságot akarjuk megtalálni az életünkben. Persze kit érdekel a józan ész és a racionalitás, ha csak egy szikrányi remény van arra, hogy valaki úgy szeresse a másikat (és viszont), hogy érte bármire képes. Hiszen titokban, mélyen legbelül mindenki arra vágyik, hogy szeressék és viszontszerethessen. Lehessen valakinek a valakije. Mindörökre.

Nos, ki akar örökké létezni?

Chris Weitz: Alkonyat – Újhold (The Twilight Saga – New Moon), 2009

Magyarországi bemutató dátuma: 2009. november 20. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Rendező: Chris Weitz
Író: Stephenie Meyer
Forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Operatőr: Javier Aguirresarobe

A főbb szerepekben:

Kristen Stewart (Bella Swan)
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Ashley Greene (Alice Cullen)
Elizabeth Reaser (Esme Cullen)

Magyar feliratos előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ