Bábu vagy! – Michael Haneke: A fehér szalag

Posted on 2011. november 15. kedd Szerző:

0


Írta: Rostás Eni

A fehér szalagMegadtam Istennek az esélyt, hogy végezzen velem – mondja a tízéves forma fiúcska a híd tetején egyensúlyozva. Ez a jelenet akár egy szabadon választott Sopsits Árpád-filmben is szerepelhetne, de hagyjuk most Sopsitsot. Dobpergés és győzelmi fanfár: az öncélú, értelmetlen erőszak osztrák nagymesterének új filmje a magyar mozikban! Michael Haneke ismét örök témáját, az emberi gonoszságot járja körül. De most gyerekeket bánt. A gyerekek nem tudnak védekezni. Vagy mégis? [Spoiler alert!]

Eichwald, az I. világháború előestéje. Az észak-német falucska életét tragikus események bolygatják meg. Középkorú férfi lovagol a messzeségből, amikor lova hirtelen megbotlik két fa közé kifeszített drótban, és a férfi (a falu orvosa) súlyosan megsérül. Ez akár egy rosszul sikerült diákcsíny is lehetne, de a megrendítő eseményeknek itt nem szakad vége.

Békategóriás amerikai thrillerekben most jönne az a rész, amikor a kamera sejtelmesen pásztázza végig a horizontot, miközben nagyzenekar húzza a libabőr-szimfóniát. De itt csend van. A báró fia összeverve kerül elő az erdőből. A fogyatékos kisfiút megkorbácsolva, megvakítva találják a fűrészmalomban. A pajta porig ég, a farmer felesége halálos balesetet szenved.

A kis falvak legfőbb jellemzője, hogy mindenki ismer mindenkit. Ha már ismer, tudni is akar róla mindent. Mit? Hol? Hányszor? Miért, de főleg hogy kivel? Egészséges falvakban ez úgy működik, hogy az ember lemegy a kocsmába, kiöltözik a vasárnapi misére, vagy beugrik a fodrászhoz hogy bedaueroltassa fáradt tincseit, és máris tud mindent. Eichwaldban azonban nincs borbély, az egész napos robot után az alkohol sem csúszik olyan könnyen, az Úr házát meg nem piszkítják be holmi rosszindulatú pletykálkodással. A titkokat zárt ajtók rejtik, indulatok elfojtva, fog összeszorítva, kéz görcsösen ökölben a hát mögött.

A fehér szalag

A német gyerektörténet főszereplői nem a szüleik által rettegésben tartott gyerekek, de még csak nem is a zsarnok felnőttek. A zárt közösség minden tagja fontossá válik egy-egy jelenetben. A tanító és a dajka szégyenlős szerelme, a doktor és a bábaasszony perverz viszonya, a báróné lázadása férje ellen, mind külön szálon futó sztorik, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz. A főszereplő maga a rejtély, ami végig ott lebeg a falucska felett.

Haneke biztos nem nézi a Lostot, és nem tudja, hogy a T. Néző egy idő után választ akar kapni kérdéseire. Mit keres egy jegesmedve a trópusi szigeten, mi történik, ha nem nyomjuk meg a gombot, ki áll az erőszakhullám mögött? A kérdések egyre gyűlnek, az igazi megoldás viszont senkit nem érdekel. Egyedül a falu tanítója elég bátor ahhoz, hogy a puzzle darabkáit egymásba pakolja. És a végén leesik a tantusz. Nagyot koppan, mi tagadás…

A fehér szalag az ártatlanság és a tisztaság szimbóluma, amit a lelkész gyermekeinek viselniük kell. A szalag kitűzése a legnagyobb büntetés. De hol vannak már a csillogó szemű, pufók arcú rosszcsontok? Az ártatlanság kora rég leáldozott, a gyerekek agymosott zombik, a négyévesnek sincsenek illúziói angyalokról és mennyországról. Bűnösök? Hiszen nem tettek ők semmi rosszat! Csak azt, amit otthon tanultak. Hozott anyagból nem nehéz dolgozni, hol zsarnokság van, ott zsarnokság van…

A fehér szalag

Még mielőtt bárki is egy modern Legyek ura-sztorira, esetleg egy kis Eden Lake-fílingre asszociálna sok-sok vérrel és válogatott kínzásokkal, elárulom, hogy A fehér szalagban nyoma sincs a Hanekétől korábban megszokott durva képsoroknak. Aki azt várta, hogy a kegyetlenkedések részletes elemzése következik, az ne is olvasson tovább! Sehol egy kis öncsonkítás vagy golfütő, szegény malacokat sem bántja senki. Mégis fekete-fehérben az erőszak durvábbnak, a vér sokkolóbbnak hat. A balladai homály utat enged a fantáziának, abból meg tudjuk, mi lesz… Már a főcím halálra nyomaszt, és mivel filmzene nem tereli a figyelmet, muszáj a rideg, monokróm képekre koncentrálni.

A film háromrészes minisorozatnak készült, de végül mégis nagyjátékfilm lett belőle.
2009-ben Cannes-ban
Arany Pálmát kapott, decemberben Európai Filmdíjat, Haneke pedig a legjobb európai rendező és a legjobb forgatókönyvíró díjat is bezsebelte.

p.s.: Kedves Michael! Gratulálok! Megint megcsináltad. A Funny Gamest talán a golfütős jelenetig bírtam, persze ez az én hibám, mert pontosan tudtam mi fog történni. Te igazán nem tehetsz róla, néha még a Vészhelyzet véresebb jeleneteit sem mertem végignézni.  A Zongoratanárnő után elgondolkodtam azon, fogunk-e még találkozni.  De most biztos vagyok abban, hogy nem. Vagy mégis?

Michael Haneke: A fehér szalag, 2009

Magyarországi bemutató dátuma: 2010. február 18. (Forgalmazó: Cirko Film)

Rendező: Michael Haneke
Forgatókönyvíró: Michael Haneke
Operatőr: Christian Berger

Szereplők:

Christian Friedel (tanár)
Leonie Benesch (Eva)
Maria-Victoria Dragus (Klara)
Leonard Proxauf (Martin)

Nemzetközi előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ