Családi gubancok vég nélkül – Az olasz film újra a régi?

Posted on 2011. november 14. hétfő Szerző:

0


Írta: Bedő J. István

Vittorio Gassmann és Sofia Loren

Vittorio Gassmann és Sofia Loren

A hatvanas évektől kezdődően az olasz film fénykorát élte. Zúdultak a világra a jobbnál jobb vígjátékok, a színészek színe java találkozhatott a világsikerrel – csupán mert sikerült megnevettetni az embereket.

Vittorio Gassmann, Ugo Tognazzi, Alberto Sordi, Nino Manfredi – és a szépséges nők: a hamvas Stefania Sandrelli, a buja tekintetű Sofia Loren, az elsöprő Francesca Romana Coluzzi. Aztán a spagetti-westernek és Bud Spencer mázsás pofonjai végeláthatatlan sorokban.

De igazi komikus színészegyéniség sokáig nemigen került elő. Most, a Közép-Európai Olasz Filmfesztiválon – melyet az Olasz Kultúrintézet rendezett, a Cinecittà Luce – Filmitalia és a Budapest Film közreműködésével – megint felbukkanni látszik valami.

Ficarra és Picone olyan páros, mint valaha Gassmann és Tognazzi volt. Ezek a fiúk azonban már teljesen el is hagyták a keresztnevüket. Egy mókás arcú csibész (Gaetano – Ficarra), meg egy szelíd balek (Paolo – Picone). Ezt a két figurát hozták a Családi gubanc (La matassa) főszereplőiként is. Nem tiporták el a rendezőt, ők maguk rendezték a komédiát.

Családi gubanc

Két unokatestvér, akik kiskölyök korukban szakadtak el egymástól, mert szüleik, a két fivér összekülönbözött valami pénzről szóló áldatlan családi vita kapcsán. Húsz évig nem is látták egymást. Paolo apja szállodájában segít (de inkább hátramozdít), és veszett nagy hipochonder. Gaetano a világ linkje: szépséges Olgája (aki azért nem feleség, csak üzlettárs) bevándorló afrikai meg távol-keleti asszonyoknak keres vénecske férjet, névházasság és letelepedési engedély céljából.

La matassaPaolo apja meghal, és a temetési szertartására Gaetano (menekülve egy kiházasítandó orosz Szvetlána baromian erős ikerbátyjai elől) tévedésből sutty, bezuhan. Bent ellenségek, kint verőlegények.

Eszelős hajsza után a gazemberke a szállodában landol – ezzel mindenkit meggyőz, hogy békülni akar. A balek Paolo ezen úgy meghatódik, hogy eldönti, az ő halála esetén Gaetano örökölné a szállodát! Innen már csak egy lépés az újabb gazemberség: meghamisítja Paolo laborleleteit – amelyek immár azt sugallják, hogy csak hetei vannak hátra az életből. Nosza, csináljuk meg az ajándékozási kontraktust. Gaetanónak felébred a lelkiismerete, le akarja leplezni magát, de későn, Paolo az orvostól már tudja, hogy átverés volt a halálos leletcsomag. Bánatában öngyilkos lenne – és a francba küldi Gaetanót, aki viszont mindent megbán, ezzel meg is menti a balfék életét.

Nagyobb gond, hogy a vagyon valójában egy fityinget sem ér, az alkalmazottak szétlopják a házat, vendégek nem jönnek, jönnének viszont a védelmi pénzt behajtó erős fiúk.

Gaetano tárgyalni próbál a maffiával, majd lépre csalja őket, és belehajszolja a rendőrök karjaiba. Diadal? Nem teljesen: Gaetano maga kényszerül elvenni Szvetlánát, különben onnan számíthat dádára… A szálloda meg felesben megmarad a két unokatestvérnek.

Nagy gubanc valóban a La matassa – de csak néhány remek részlettel. A találkozás a maffiafőnökkel és tanácsadóival: példás és klasszikus. Egy darabig a hajszák is remekek. De talán mintha túlzottan bele is szerettek volna a fiúk a cseberből vederbe menekülősdibe.
Kicsit sok és kicsit kevés.

Családi gubanc (La matassa)
színes, olasz film, 2009

Olaszországi bemutató: 2009 március 13.
Magyarországi bemutató: ?

Rendező: Giambattista Avellino, Ficarra, Picone
Szereplők: Anna Safroncik, Giuseppe Butera, Domenico Centamore, Turi Amore, Gino Astorina

Posted in: Film, NÉZŐ